Rocarta-online

Dorohoi


[Cuprins]

Date generale, economie si istorie

Municipiu in Judetul Botosani, 33800 loc.; situat pe Valea Jijiei, in partea de nord a Podisului Moldovenesc; 174 m alt. (vezi Jijia). Atestat documentar in 1408, devine resedinta vornicului Tarii de Sus in sec. XVI, iar in sec. XVIII intra in administratia bisericii din Herta. Astazi, orasul Dorohoi este un centru economic regional: explotari de argile, morarit si panificatie.

Turism

Principalele obiective turistice: - Muzeul de Stiinte Naturale, care ofera frumoase colectii de mineralogie, paleontologie, flora si fauna, de entomologie etc.;

Stefan cel Mare

- Biserica Domneasca Sf. Niculae, edificata de Stefan cel Mare in 1495, cu o admirabila pictura interioara (1529) considerata o reprezentativa creatie a artei moldovenesti din sec. XVI; - clopotnita, construita din piatra, a fost inaltata in 1868; - Biserica de lemn Adormirea, construita in 1779 si renovata in 1895- 1899 si in 1969; - Muzeul memorial George Enescu, amenajat in casa in care a trait marele muzician roman; - Bustul lui Valter Maracineanu si cel al lui Mihail Kogalniceanu.

Regiunea inconjuratoare

- George Enescu (numit anterior Liveni), satul natal al marelui compozitor; muzeu memorial; - Broscauti, localitate rurala, manifestari folclorice de teatru, numita "Calul", datini stravechi deosebit de interesante; - Hudesti, localitate rurala, casa veche din sec. XVIII - XIX, biserica din 1759; parc dendrologic.

Domenii


Click here to access the EduSoft website