Imagine din Delta
Delta Dunarii, impreuna cu complexul lagunar Razim-Sinoe si cu zona limitrofa, constituie un vast area turistic, unicat european, de o deosebita originalitate data de caracterele sale morfohidrografice, faunistice si floristice, de asezarile omenesti de aici si de activitatile locuitorilor. Portiunile de uscat, numite grinduri, ocupa circa 1/3 din suprafata Deltei, restul revenind terenurilor mlastinoase, lacurilor, bratelor si garlelor, toate acestea cuprinse intre cele trei brate prin care Dunarea se varsa in Marea Neagra, numite Chilia (care preia 68% din apele Dunarii), Sulina (12%) si Sfantu Gheorghe (20%). Vezi Judetul Tulcea, Tulcea! Suprafata totala a Deltei Dunarii este de 4152kmp, din care Romaniei ii apartin 3446kmp; complexul lagunar se intinde pe 1015kmp, din care luciul de apa acopera 863kmp. Principalele brate ce strabat Delta sunt insotite de fasii de uscat, ajungand la latimi de 300m, acoperite de salcii.
O componenta de valoare a potentialului turistic este reprezentata de vegetatia specifica foarte variata a Deltei, chiar luxurianta. Intinse stufarii, unele dintre cele mai compacte din lume, salcii uriase ce-si coboara crengile pana la suprafata apei, plantatii de plop negru, ca si paduri mixte de foioase ce cresc pe grinduri, impresionand prin varietatea arborilor ce sustin o mare bogatie de plante agatatoare si prin vegetatia subarboricola pitica, reprezinta un peisaj inedit si deosebit de atractiv. Padurea de pe grindul Letea a fost declarata monument al naturii. Un peisaj original il constituie dunele de nisip lipsite de vegetatie sau cu o vegetatie foarte rara, dune care ating cele mai mari inaltimi din tara - 8m.
Bogatia de baza a Deltei si principala atractie turistica a sa sunt reprezentate de fauna piscicola, alcatuita din specii valoroase, ca nisetru, morun, cega, scrumbie, caras, crap, somn, platica, salau, stiuca etc., activitatea de pescuit fiind aici o ocupatie de baza. De asemenea, si fauna ornitologica, autohtona si de pasaj, da o valoare mare potentialului turistic al Deltei: peste 300 de specii de pasari, dintre care mai atractive si ocrotite de lege sunt pelicanul comun si cret (pe grindul Letea cuibareste cea mai mare colonie de pelicani din Europa), califarul rosu si cel alb, egreta mare si mica, lopatarul, vulturul codalb, piciorongul si cataliga. Din punct de vedere cinegetic, rata si gasca, lisita si sitarul, ca si nurca, vidra, mistretul, bizamul, iepurele, vulpea etc. constituie o atractie puternica pentru vanatori. Cherhanalele (puncte de recoltare a pestelui si de locuire temporara a pescarilor), cabanele piscicole si vanatoresti constituie, si ele, baze turistice si de agrement specifice peisajului Deltei. Majoritatea satelor din Delta prezinta particularitati deosebit de interesante, atat prin dispunerea lor in cadrul dominat de ape - ceea ce face ca drumurile sa fie scurte si deseori impracticabile, transporturile facandu-se in special cu ajutorul barcilor -, cat si prin forma locuintelor si ocupatia locuitorilor, multi lucrand ca pescari in diferite puncte ale Deltei.
- Singurul oras al Deltei este Sulina. - Chilia Veche este o localitate rurala cu cele mai intinse terenuri agricole din Delta; un numar insemnat de locuitori lucreaza ca pescari in interiorul Deltei (mai ales in complexul lacustru Malita-Merhei); - Ilganii de sus, cabana; - Maliuc, localitate recenta, statiune de cercetari biologice, hotel, punct de acces pentru pescuit si vanat in imprejurimi; - Crisan, sat pescaresc, cherhana; hotel si popas cu casute si loc de campare; obelisc ridicat cu ocazia inaugurarii canalului Sulina si a taierii marelui "M" (pe placa de cupru montata pe monument este scris: "Cette colonne a ete elevee en l'honneur de Sa Majeste Charles I-er, roi de la Roumanie, qui le 5/17 mai 1894 a daigne inaugurer la coupure du 8e au 18 miliaire" (v. Carol I); - Mila 23, sat pescaresc cu aspect specific, cherhana; - Letea, sat de pescari unde se afla Padurea Letea; - C. A. Rosetti, localitate piscicola, ai carei locuitori se ocupa prioritar cu pescuitul, dar care dispune si de apreciabile suprafete cu pasuni si terenuri arabile; - Periprava, sat de pescari situat pe bratul Chilia, renumit prin existenta in perioada postbelica a unei inchisori pentru detinuti de drept comun, dar si politici; - Sfantu Gheorghe, localitate pescareasca, situata la varsarea bratului cu acelasi nume in Marea Neagra; plaja litorala cu nisip fin; far cu o inaltime de 57m; zona de pescuit sturioni; cherhana moderna; pe insula maritima din fata satului, numita Sacalin, cuibaresc specii rare de pasari (ferestrasul, gasca cu gat rosu, rata sunatoare, rata cu cap negru); - Nufaru, renumit sat pescaresc numit Perislava in sec. X, in a carui vatra s-au descoperit urmele cetatii romane Talamorium (sarcofage si monede romane); - Mahmudia, localit. rurala si port local, la poalele celor cinci coline (Bestepe); urmele unei cetati getice din sec. IV a.Cr.; - Murighiol, sat de pescari situat pe malul drept al bratului Sf. Gheorghe, langa lacul omonim, a carui apa este folosita in tratamentul reumatismului; popas turistic; in apropiere se afla urmele unei cetati romano-bizantine din sec. IV-VI; in baltile sarate din jur cuibaresc piciorongul, ciocintorsul si rata cu ciuf. Vezi Flora si fauna Romaniei si Protectia mediului si rezervatii naturale!