Rocarta-online

Dej


[Cuprins]

Date generale si istorie

Stema municipiului Dej

Municipiu in Judetul Cluj, 41000 loc.; situat la confluenta Somesului Mic cu Somesul Mare, intr-o zona de dealuri; 290 m alt. Atestata ca sat (villa libera) in 1236, declarata ca oras in 1320 si mentionata ca targ (forum) in 1337, localitatea se dezvolta in legatura cu exploatarile de sare din apropiere, in prezent fiind un insemnat centru al industriei lemnului (celuloza, hartie, mobila).

Turism

Principale obiective turistice: - Muzeul Municipal, cu colectii de istorie (interesante piese de la castrul roman din Caseiu), cu documente privind exploatarea si transportul sarii, cu o frumoasa colectie de arta romaneasca; - Biserica Franciscana, construita in anii 1726-1734 in stil baroc, avand in interior remarcabile decoratii in strucaturi, picturi si vitralii policrome; - Biserica Reformata, impresionant monument de arhitectura, ridicata in perioada 1456-1526, in stil gotic tarziu, are un turn inalt de 71 m, adaugat in 1643. De asemenea, in oras se mai afla cateva monumente memoriale interesante prin semnificatia si prin executia lor artistica.

Regiunea inconjuratoare

- Bobalna; - Baile Ocna Dejului, localitate suburbana, lac instalat intr-o veche salina, cu apa clorurosodica foarte concentrata recomandata in tratarea afectiunilor reumatismale, ginecologice, in rahitism etc.; exploatari de sare in galerii largi si inalte de pana la 20m; - Manastirea, localitate rurala, impresionant ansamblu arhitectonic realizat in stilul Renasterii din Transilvania, in perioada 1590- 1595, cu un maret turn ridicat in 1720; o biserica ortodoxa edificata in sec. XIII, in stil romanic; - Unguras, localitate rurala, vestigiile unei cetati din sec. XIII, biserica reformata, construita in etape incepand din 1300, avand un turn inalt de 65m (ridicat la sfarsitul sec. XVII); - Caselu, localitate rurala, vestigii ale unui castru roman, care a fost construit dupa cum indica o inscriptie descoperita aici, de imparatul Caracalla la sfarsitul sec. II si care avea un plan patrat cu 4 bastioane semicirculare; - Coplean, localitate rurala, castel construit in stil rococo transilvanean in perioada 1729-1771, avand la capiteluri ornamente zoomorfe si vegetale, iar sub cornise statui; alaturi, la biserica romano-catolica edificata in 1540, in stil baroc-rustic, cu altar poligonal in stil gotic; - Vad, localitate rurala, biserica ortodoxa construita de Stefan cel Mare la inceputul sec. XVI, in stil moldovenesc; resedinta episcopala ortodoxa in sec. XV; - Bizusa-Bai, localitate rurala si statiune balneoclimatica, izvoare cu apa sulfatata, bicarbonatata, cloromagneziana, indicata in tratarea afectiunilor aparatului locomotor, sistemului nervos periferic si ginecologice.

Domenii


Click here to access the EduSoft website