Rocarta-online

Constanta


[Cuprins]

Date generale

Stema municipiului

Municipiu, resed. in Judetul Constanta, 350500 loc.; situat pe tarmul Marii Negre, la extremitatea estica a Podisului Dobrogei Centrale; 15-35 m alt. (vezi Marea Neagra si Dobrogea). Al doilea centru urban al Romaniei (dupa Bucuresti) ca populatie, orasul Constanta este nucleul coordonator al activitatii turistice de pe Litoralul Marii Negre (partea romaneasca) si, in acelasi timp, statiune balneoclimatica.

Istorie

Cu o indelungata existenta si cu o istorie zbuciumata, asezarea a fost fondata de colonisti greci veniti din Milet in sec. VII-VI a.Cr. in mijlocul unei populatii autohtone gete. Se dezvolta apoi si devine o cunoscuta cetate sub numele de Tomis, care este ocupata de romani in 62-61 a.Cr. Aici este exilat, in anii 8-17 ai primului secol dupa Cristos, poetul roman Publius Ovidius Naso. Asaltat de popoarele migratoare si afectat de evenimente nefavorabile, orasul inregistreaza perioade de decadere ce alterneaza cu altele de inflorire, pana in 1877, cand Romania obtine independenta si devine stat suveran.

Constanta de astazi

Activitatile marelui oras acopera toate domeniile, remarcandu-se nu numai ca cel mai mare port al tarii, dar si ca un important centru industrial, comercial si socio-cultural.

Turism

Principale obiective turistice: - Catedrala Ortodoxa (1883); - Statuia poetului Ovidiu, exilat la Tomis, opera a sculptorului italian Ettore Ferari din 1887; - Edificiul roman cu mozaic, un interesant compex arhitectonic realizat in sec. III-VI; - Zidul roman de incinta, de fapt un fragment din zidul cetatii datand din sec. III, cu porti de intrare si turnuri de aparare; - Termele romane, existente aici in sec. IV, din care se pastreaza o sala mare pardosita cu marmura; - Farul genovez, construit in sec. XIV si refacut in sec. XVII; - Muzeul de Istorie Nationala si de Arheologie cu exponate privind istoria nationala si locala din epoca paleolitica pana in prezent, printre care, cu o mare valoare muzeistica si stiintifica, se inscriu: > sabia miceniana din bronz, datand din sec. XIV a.Cr., gasita la Medgidia; > un sarcofag din piatra; > mai multe statui gasite in apropierea garii (sarpele Glykon - statuie unica in lume, Fortuna cu Pontos, zeita Nemesis, Esculap etc.); > articole de podoaba de origine elena si romana; > locuinta romaneasca din sec. X gasita la Capidava etc.; - Muzeul de Arta, cu numeroase lucrari de pictura, sculptura, grafica semnate de artisti de renume; - Colectia de Etnografie si Arta Populara, cu piese din toata tara (ceramica, obiecte din lemn, piese de port popular, covoare, tesaturi de bumbac, lana si borangic) sau specifice creatiei populare dobrogene (port, tesaturi, interior de casa taraneasca); - Muzeul Marinei Romane, cu exponate referitoare la istoria navigatiei romanesti, machete de nave, o gama variata de arme albe si de foc, picturi de inspiratie marina, ancore, instalatii navale etc.; - Muzeul Marii prezinta colectii de flora si fauna din Marea Neagra, harti si schite din trecutul Marii Negre; - Delfinariul, cu delfini dresati ce dau spectacole publice, avand si o expozitie de cetacee din intreaga lume; - Acvariul, cu un bazin mare in care se afla o bogata colectie de sturioni si cu 63 acvarii in care sunt pesti exotici si peste 130 de specii de pesti din Delta Dunarii, Marea Neagra si Marea Mediterana; - Planetariul, unde se prezinta si explica diverse fenomene astronomice; - Expozitia de pasari exotice vii; - Moscheea Mare (Mahmudia), cu un minaret inalt de 50 m, copie a moscheii din Konieh - Anatolia, edificata in stil maur in 1910, restaurata in 1957-1958, interiorul fiind bogat ornamentat cu arabescuri de mare finete; - Cazinoul, renovat in perioada postbelica; - statuia lui Mihai Eminescu; - statuia Pescarii; - statuia Arcasul; - statuia lui Anghel Saligny; - statuia Timonierul; - bustul lui Vasile Parvan.

Regiunea inconjuratoare

- Litoralul Marii Negre; - Navodari; - Medgidia; - Valul lui Traian, fortificatie liniara sub forma unui "val" de pamant, construita in sec. IX-XI, ce traversa Dobrogea de la Dunare (Axiopolis - azi Cernavoda) la Marea Neagra (Tomis - azi Constanta); - Basarabi, oras, cunoscut si sub numele de Murfatlar; - statiunea balneoclimatica Mamaia;

Domenii


Click here to access the EduSoft website