Privit in ansamblu, climatul in Romania este temperat-continental- moderat, facand tranzitia intre climatul Europei vestice, dominat de influente oceanice, cel al Europei estice, cu caractere continentala excesive, si cel al Europei sudice - cu influente mediteraneene. De asemenea, datorita altitudinii si expunerii foarte diferite a reliefului, climatul capata nuante diverse destul de evidente. In zona montana, culoarele de vale si depresiunile determina devieri ale curentilor atmosferici si frecvente inversiuni de temperaturi (cu geruri persistente iarna si cu incalziri datorate efectului de fohn primavara). Influenta bazinului Marii Negre se reduce mai ales la brize diurne si la regimul termic al fasiei litoralului, moderand gerul iernilor si excesul de caldura al zilelor de vara.
Harta temperaturilor
In functie de caracterul reliefului si de altitudine, pe teritoriul Romaniei se disting trei etaje climatice: a) montan, cu precipitatii abundente (800-1200 mm anual), cu temperaturi medii anuale de 2-6 grade Celsius si cu vanturi relativ puternice; b) de dealuri si podisuri, cu temperaturi medii anuale de 6-10 grade Celsius, cu precipitatii de 600-800 mm anual; c) de campie, cu temperaturi medii de 10-12 grade Celsius, cu precipitatii de 400-600 mm/an si cu frecvente perioade de seceta, mai ales in Campia Romana si in Dobrogea.Influentele continentala se manifesta in unele zone ale tarii cu nuante climatice bine diferentiate. Astfel, in Banat si Oltenia se face simtita nuanta mediteraneana, caracterizata de ierni blande si regim pluviometric mai bogat (mai ales toamna). In Dobrogea se manifesta nuanta pontics, cu ploi rare, dar torentiale. Partea de nord a tarii (Maramuresul si Bucovina) cunoaste efectele nuantei scandinavo-baltice - un climat mai umed si mai rece (ierni geroase), iar vestul tarii se afla sub influenta climatului oceanic, cu temperaturi mai moderate si precipitatii mai bogate.
In luna iulie, cea mai calda a anului, media temperaturii in Campia Romana se situeaza la peste 23 grade Celsius, in timp ce in zona montana se mentine la circa 16 grade Celsius la poalele Carpatilor si la 6 grade Celsius la peste 2000 m altitudine. In luna ianuarie, media temperaturilor variaza intre -3 grade Celsius in Campia Romana, -1 pana la -2 grade Celsius in Campia Banatului si -11 grade Celsius in zona montana la peste 2000 metri altitudine.
In privinta diferentelor teritoriale ale regimului termic, se remarca urmatoarele: numarul zilelor cu inghet (sub zero grade Celsius) este de 160 in zona montana, 125 in Podisul Transilvaniei, 110 in Moldova, 90 in Campia de Vest, 100 in Campia Romana si 80 in Dobrogea. Numarul zilelor tropicale (temperaturi de peste 30 grade Celsius) este de 0,7 in zona montana, peste 10 in Podisul Transilvaniei, 30 in Moldova, 30-35 in Campia de Vest, peste 45 in Campia Romana si Dobrogea, sub 10 pe litoral. Vezi: Flora si fauna Romaniei, Protectia mediului si rezervatii naturale.