Municipiu in Judetul Caras-Severin, 31900 loc.; situat la confluenta raului Sebes cu Timisul, in cadrul depresiunii cu acelasi nume, strajuita de inaltimile Muntilor Poiana Rusca si ale Muntelui Mic; 205 m alt.
Primaria Caransebes
Atestat in 1290, s-a format ca localitate prin unirea a doua asezari - Caran si Sebes - mentionate ca "liberae civitates". Orasul este astazi un cunoscut centru al industriei lemnului.Principale obiective turistice: - vestigiile Cetatii construite in sec. XVI si daramate partial in sec. XVIII; - Cazarma granicerilor, edificiu monumental realizat in stil gotic; - Muzeul de Etnografie si Istorie, cu numeroase exponate din orizontul local si regional, intre care se remarca piesele de port popular, tesaturile, ceramica si uneltele de munca; - Monumentul Generalului Ion Dragalina.
Satele: - Zervesti - rezervatia botanica Fanatele cu narcise; - Turnu Ruieni - un important turn al carui rol de paza si aparare face parte din sistemul medieval de fortificatii al Banatului; - Borlova = centru etnografic si folcloric (tesaturi specifice, port popular local, manifestarea anuala numita "Masurisul laptelui" - legata de plecarea oilor la munte); statie de telescaun spre statiunea turistica Muntele Mic; - Jupa - in apropiere sunt urmele castrului roman Tibiscum; - Bucova - case vechi din barne, declarate monumente de arhitectura; rezervatie cinegetica (ursi, cocosi de munte); - Ruschita - exploatari de marmura; - Statiunea Muntele Mic, situata in jurul varfului cu acelasi nume (1802m), cadru natural deosebit de placut si de atractiv, cu zapezi abundente si persistente pana primavara tarziu, cu forme de relief impresionante (Pietrele Scorilei, piscuri semete, pante impadurite); schilift. Orasul Bistra - unul din cele mai vechi centre siderurgice ale tarii, drum de acces la statiunea Poiana Marului.