Rocarta-online

Campulung


[Cuprins]

Date generale si economice

Costum popular din zona

Oras in Judetul Arges, in depresiunea Campulung-Muscel. Exploatari de argile, constructii de automobile de teren (ARO), fabrica de ciment, cherestea si var, morarit si panificatie. Centru pomicol.

Monumente, istorie si turism

Monumente: fundatiile unei biserici romanice (sec. 14), corul bisericii Baratiei (sec. 14), biserica manastirii Negru-Voda, datand din secolul 14, refacuta de mai multe ori, ruinele Palatului domnesc (sec. 17), biserici din secolele 16-18. In secolele 18-19, a functionat aici o scoala de "zugravie". Mentionat prima data la 1300. Aici si-a avut prima resedinta Basarab I, primul domn in Tara Romaneasca. Situat pe unul dintre cele mai importante drumuri de legatura dintre Tara Romaneasca si Transilvania, a fost un insemnat centru mestesugaresc si comercial. In 1521, Neacsu, negustor din Campulung, adreseaza Brasovenilor o scrisoare care reprezinta primul document in limba romana pastrat pana azi.

Regiunea inconjuratoare

- Leresti - numeorase case, chiar noi, cu peretii viu colorati; acces la cabana Voina; - Bughea de Sus - statiune balneoclimatica - tratarea afectiunilor aparatului locomotor, sistemului nervos periferic, tubului digestiv; - Albesti - exploatari de calcare galbui, cenusii, roscate; - Namaesti - schit rupestru (sec. XVI) cu picturi originale bine pastrate); - Berevoiesti - expozitie de arta plastica - Aninoasa - ansamblu manastiresc, edificat in perioada 1722-1729, in stil brancovenesc (vezi Constantin Brancoveanu); - Cetateni - vestigiile unei cetati dacice din sec. II i.Cr.-I i.Cr., construita din piatra de riu (un zid de incinta, bazine de apa sapate in stanca). Aici, in evul mediu, se afla Cetatea Dambovitei de Sus, distrusa la sf. sec. XV; in sus de satul Cetateni se desfasoara pe 4 km lungime Defileul Dambovitei.

Domenii


Click here to access the EduSoft website