Rocarta-online

Campeni


[Cuprins]

Date generale

Oras in Judetul Alba, 8900 loc.; situat pe Valea Ariesului, in zona de confluenta a Abrudului cu Ariesul, intr-o arie depresionara cuprinsa intre culmile muntilor Bihor, Metaliferi, Gilau-Muntele Mare; 550-600 m alt. Centru administrativ, politic si economic din Tara Motilor (regiune a Muntilor Apuseni, ai caror locuitori se numesc moti), mai pastreaza locuinte vechi din lemn si obiceiuri stramosesti.

Drum spre Campeni

Turism

Este renumit prin aceea ca aici si-a avut cartierul general Avram Iancu (unul din conducatorii Revolutiei de la 1848-1849 din Transilvania). Principalele sale obiective turistice sunt Statuia ecvestra a lui Avram Iancu si Casele tribunilor din Revolutia din 1848.

Regiunea inconjuratoare

- Bistra (centru de artizanat), Vidra (arhitectura populara) - rezervatia paleontologica "Dealul cu melci", - satul Avram Iancu, - satul Albac, - Garda de Sus si Arieseni (biserici de lemn), - Pestera Scarisoara (de la Garda de Sus). - Lupsa - colectie muzeala de etnografie, arta populara (tesaturi, port popular), biserica de lemn, popas turistic, pozitie pitoreasca, - Baia de Aries, Ocolis, Salciua de Jos (Pestera Huda lui Papara si Ponorul Vanatare), Posaga de Jos (izbucuri - izvoare intermitemnte).

Domenii


Click here to access the EduSoft website