Rocarta-online

Botosani


[Cuprins]

Date generale si economice

Municipiu, resedinta pt. Judetul Botosani, 126200 loc.; situat in partea vestica a Campiei Jijiei Superioare, pe interfluviul dintre vaile Dracsani si Sitna; 130 m alt. (vezi Jijia.) Termocentrala, prelucrarea lemnului, produse textile si alimentare. Ateliere de reparatii.

Istorie

Vechi targ comercial in secolele trecute, se inscrie ca al treilea centru economic din Moldova in sec. XVIII, astazi fiind unul dintre principalele centre social-economice din nordul Moldovei si un atractiv centru turistic; Vechi oras moldovenesc, apanaj al sotiei domnului si sediu al unui vornic; important centru comercial; scoala domneasca si greceasca.

Turism

Teatrul Judetean

Principale obiective turistice: - Muzeul Judetean, instalat intr-un monument de arhitectura, dispune de valoroase exponate de ceramica pictata si figurine (zoomorfe si antropomorfe), arme, unelte de munca, podoabe geto-dacice, monede, documente etc.; - Biserica Sf. Nicolae-Popauti, inaltata in 1496 de Stefan cel Mare si transformata in manastire in 1751-1752, restaurata in 1899-1908, detinand picturi interioare deosebit de valoroase; - Centrul vechi al orasului este in evidenta Unesco. - La Ipotesti, s-a nascut poetul Mihai Eminescu. In oras se gasesc monumente omagiale si bustul poetului Mihai Eminescu.

Regiunea inconjuratoare

- Ipotesti - satul natal al marelui poet Mihai Eminescu, casa parinteasca, refacuta, esye amenajata ca muzeu memorial; - Stancesti, sat, vestigiile unei importante asezari traco-getice, din secolele VI=VIII i.Cr., care avea doua cetati de pamant cu val si sant de aparare, fiind resedinta unui sef local; - Agafton, sat, biserica ce a facut parte din Manastirea Agafton; tabara anuala de creatie in domeniul picturii si graficii; Padurea Baisa, in care se afla o stana turistica cu specific culinar traditional local; - Vorona, festivalul "Serbarile padurilor"; Biserica din sec. XIX, aflata pe locul unei vechi manastiri construita in sec. XVII; Biserica ce pastreaza fragmente din picturile originare din 1538; - Flamanzi, sat, locul de pornire - Rascoala din 1907; - Cosula, biserica edificata in 1535, cu resturi de picturi din sec. XVI, unde s-a facut si prima traducere din Herodot in limba romana (sec. XVIII).

Domenii


Click here to access the EduSoft website