Rocarta-online

Bistrita


[Cuprins]

Istorie si economie

1. Raul Bistrita; 2. Manastirea Bistrita; 3. Municipiu, resedinta pt. Judetul Bistrita-Nasaud, 87800 loc.; situat in culoarul Bargaului, pe malurile Bistritei Ardelene, la poalele Dealurilor Bistritei; 360 m alt.

Stema municipiului

Atestat documentar ca "villa" in 1264 si ca "civitas" in 1349, este daruit in 1529, impreuna cu imprejurimile, lui Petru Rares - voievodul Moldovei - de catre voievodul Transilvaniei. In secolul XII, regele Ungariei stabileste in oras colonisti sasi. Dezvoltarea sa ca centru comercial si social-economic il plaseaza printre cele patru orase ale Transilvaniei din evul mediu. Termocentrala, prelucrarea lemnului, materiale de constructii, industrie alimentara. Centru pomicol si viticol.

Turism

Principale obiective turistice: - Fragmente ale zidului de aparare a Cetatii medievale, construita in sec. XIII si refacuta in secolele XV si XVI; - Turnul Dogarilor ce facea parte din cetate; - Casa Argintarului, construita in sec. XVI, care are fatada ornamentata cu ancadramente de piatra si in care fiinteaza o sectie muzeistica de istorie, cu piese deosebit de interesante (bronzuri tracice din secolele XIII - X a.Cr., arme si podoabe traco-scitice din sec. VI a.Cr., ceramica si alte diferite obiecte gasite in necropola celtica de la Fantanele, datand din secolele IV-II a.Cr., o sabie din bronz de tip micenian, confectionata in sec. XV a.Cr., precum si diferite piese din castrele romane de la Ilisua si Orhei, tezaure monetare si obiecte produse de breslele bistritene); - Muzeul Judetean, cu colectii bogate etnografice, folclorice, mineralogice, faunistice; - Sugalete - un sir de pravalii cu arcade, edificate in secolele XVI si XVII; - Biserica Ortodoxa, construita in 1270-1280 in stil gotic timpuriu; - Biserica Evanghelica, ridicata in secolele XIV si XV, in interiorul careia sunt expuse 20 steaguri de breasla; - Biserica Romano-Catolica, monument de arhitectura baroca din sec. XVIII.

Regiunea inconjuratoare

- Herina, localitate rurala unde se afla o biserica romanica, datand din secolul al XIII-lea; - Livezile, sat, Muzeul de sub poarta, care dispune de o bogata si variata colectie de arta populara, de o stana cu tot inventarul sau si de o colectie de bate ciobanesti cu ornamentatii de mare migala; - Teaca, localitate rurala unde se afla o biserica evanghelica datand din secolul al XV-lea; - Josenii Bargaului, sat, vechi si atractiv centru al ceramicii negre, avand si numeroase case construite si amenajate in spiritul unei traditii locale; - Poiana Bargaului, sat, manifestare folclorica numita "Sarbatoarea tapinarilor".

Domenii


Click here to access the EduSoft website