Stema municipiului
Municipiu, resedinta pt. Judetul Maramures, 148800 loc.; situat la poalele Muntilor Gutai, pe valea raului Sasar, intr-o arie de adapost climatic ce favorizeaza cresterea in regim natural a castanului dulce (Castanea sativa); 220 m alt.Atestat documentar in 1329 sub numele de "Civitas Rivuli Dominarum" (Orasul Raului Doamnelor), apoi, datorita exploatarilor (bai) de minereuri din zona inconjuratoare, este numit Baia in 1564, pentru ca in 1585 sa fie mentionat ca Baia Mare. Istoria sa este legatade numeroasele episoade ce reflecta relatiile dintre populatia autohtona si stapanirea habsburgica, dominate de legendarul Pintea Viteazul.
In prezent, Baia Mare este principalul centru romanesc al metalurgiei neferoase, dar si un atractiv centru turistic. Principale obiective turistice: - Bastionarul Macelarilor, construit in 1347; - Turnul Sf. Stefan, inalt de 50 m, cu 4 turnulete la colturi, edificat in 1445-1468; - Casa Iancu de Hunedoara, cladire masiva din sec. XV, in care se afla Muzeul Mineralogic, cu impresionantele "flori de mina"; - Catedrala Sf. Treime, construita de calugarii iezuiti in anii 1717- 1720, in stil baroc; Muzeul Judetean, cu exponate din regiunea nord- transilvana.
- Apa sarata, loc de recreere si agrement situat intr-o frumoasa padure de stejari; - Lacul Bodi, cu o cocheta cabana pe malul sau, padure de fagi; - Izvoare, statiune climatica si de sporturi de iarna, punct de plecare spre Cheile Tatarului (singurul defileu din Romania sapat in andezit) si spre varful Ignis, cu impunatoarele sale stanci antropomorfe; - satul Rogoz, biserica din lemn din 1717; - Baia Sprie, oras, Casa Iezuitilor (s. XVII), Biserica Catolica (s. XIX), Lacul Albastru, format in 1920 prin prabusirea unei mine; - Sisesti, sat, Biserica Unirii (1890), dupa modelul Catedralei Sf. Petru din Roma; - Surdesti, sat, biserica de lemn ce dateaza din 1724, avand o turla inalta de 54m; - Chiuzbaia, sat vestit pt. confectionarea "cergilor", rezervatie fosilifera (s-au gasit fosile de plante din pliocen).