Rocarta-online

Armata romana


[Cuprins]

Date generale

Cercul National Militar

In acord cu interesele nationale, cu traditiile militare nationale si cu tendintele actuale in probleme militare, Romania dezvolta o strategie militara bazata pe principii fundamentale specifice.

Caracterul defensiv

Romania nu considera nici un stat ca pe un inamic potential si nici o imprejurare, ea nu va pregati, organiza si initia o agresiune impotriva unui alt stat. Caracterul apararii nationale este exclusiv defensiv.

Apararea eficace

Fortele armate romane vor fi educate, echipate si instruite pentru a deveni un element de prevenire si descurajare a oricarei agresiuni, pentru a fi capabile sa faca fata oricarui agresor armat potential, fiind pregatite si pentru apararea colectiva si operatiuni multi- nationale.

Contributia la apararea colectiva

Romania sprijina apararea colectiva si este constienta de necesitatea integrarii si promovarii unei politici de aparare comuna. Ea considera NATO ca pe o structura de aparare colectiva credibila in Europa si-si indreapta eforturile catre atingerea calitatilor de membru, de indata ceva indeplini criteriile de admitere.

Compatibilitate,interoperabilitate

Deciziile luate in ultima vreme privesc adaptarea, din punct de vedere militar, a Romaniei la procesul general al schimbarilor majore de dupa sfarsitul Razboiului Rece. Obiectivele principale ale strategiei militare romanesti sunt integrarea, compatibilitatea conceptuala si structurala si interoperabilitatea cu fortele NATO. Fortele Armate Romane se afla actualmente in plin proces de reorganizare, mentinandu-se in acelasi timp starea de pregatire a trupelor. Aceasta reorganizare necesita respectarea unei multitudini de criterii impuse de procesul general de reforma ce se desfasoara in Romania: - noile structuri militare trebuie sa indeplineasca cerintele specifice ale pozitiei geostrategice a tarii; - atingerea interoperabilitatii cu fortele statelor membre ale NATO este imperativa - armata este supusa controlului civil democratic; - limitele nationale ale efectivelor si armamentului prevazute in Tratatul de la Paris si in Actul Final de la Helsinki vor fi strict respectate; - mobilitatea trupelor va creste prin crearea de structuri flexibile dotate cu echipament modern s.a.

Domenii


Click here to access the EduSoft website