SMART 2016 – Metode stiințifice în cercetare academică și predare

logo smart 2016

Vă înștiințăm că anul acesta conferința SMART 2016 va avea loc în Timișoara. Evenimentul se va desfășura în perioada 17-20 noiembrie.

Înscrierea și depunerea rezumatelor lucrărilor se poate face până la data de 1 noiembrie 2016 (lucrările finale vor putea fi trimise după conferință, până la data de 15 decembrie 2016).

Organizatorii evenimentului au stabilit un program interesant pentru conferința de anul acesta.

În data de 17 noiembrie, participanții vor fi întâmpinați în cadrul evenimentului, după care în data de 18 conferința va continua cu discursuri de deschidere, în cadrul cărora vor lua cuvântul diferite personalități din domeniul utilizării social media în educație. Apoi va urma prezentarea lucrărilor participanților.

Prezentarea lucrărilor  va continua și în data de 19 noiembrie. Tot în aceeași seară va avea loc și cina festivă.

Conferința se va  încheia în data de 20 noiembrie, cu activități sociale.

Informații generale

Smart 2016Metode stiințifice în cercetare academică și predare este o conferință internațională care reunește specialiști în Social Media, Educație, Informatică, Neuroștiințe, Stiinte Cognitive, pentru a crea un mediu propice dezbaterilor referitoare la utilizarea noilor tehnologii și cele mai creative strategii în cercetare, în învățământul superior și în alte domenii.

Acronimul SMART a fost, de asemenea, utilizat în edițiile anterioare ale conferinței (Bacău – 2013, Timișoara – 2014 și Voroneț (Gura Humorului) – 2015), când tema abordată a fost “Social Media în mediul academic: Cercetare și predare”. Edițiile anterioare ale conferinței SMART s-au axat pe înțelegerea modului în care Social Media poate influența pozitiv procesul de învățare sau cercetăre academică.  Mai mult decât atât, a fost subliniat rolul prin care Web 2.0 poate ajuta în sferele de activitate civilă / socială / politică.

Începând cu 2016, SMART își extinde, de asemenea, domeniile de interes pentru cercetarea recentă în educație, fie ea conectată la Social Media sau nu. Beneficiind de experiența în editarea și coordonarea jurnalului academic BRAIN – Broad Research in Artificial Intelligence and Neuroscience (rom. CREIER – Cercetări Ample în Inteligența Artificială și Neuroștiințe) (indexat în Web of Science), am considerat că abordarea unor subiecte legate de Inteligența Artificială, Neuroștiințe sau Științe cognitive este, de asemenea, utilă pentru conferință.

În cadrul conferinței vor fi abordate subiecte de discuție precum:

 1. Social Media pentru Cercetare și Dezvoltare Profesională
 2. Resurse educaționale deschise și Cursuri Online
 3. Puterea politică a Social Media
 4. Rețelele sociale și revolte, proteste si revoluții
 5. Social Media ca instrument pentru publicitate, afaceri etc.
 6. Instrumente de Inteligență Artificială pentru Educație
 7. Sisteme inteligente pentru E-learning
 8. Cercetarea în Neuroștiințe și viitorul educației
 9. Rolul Științelor Cognitive în Educație
 10. Psihologie, Psiholingvistică și Educație
 11. Cercetări recente în Inteligență Artificială, Științe Cognitive, Neuroștiințe.

Taxe:

Taxă de participare: 50 euro/persoană

Publicare și indexare în Web of Science: 50 euro/lucrare științifică

Înscriere:

Înscrierea se poate face până la data de 1 Noiembrie 2016.

Fiecare participant trebuie să completeze fișa de înscriere și să o trimită prin poșta electronică, împreună cu rezumatul lucrării la adresa smart2016@edusoft.ro

Lucrările finale trebuie trebuie trimise după conferință (până la data de 15 decembrie 2016)

Site-ul conferinţei: http://academia.edusoft.ro/conferences/smart-2016-scientific-methods-in-academic-research-and-teaching/

Comitetul științific:

 • Ana Adi, Universitatea Bournemouth, Marea Britanie
 • Bogdan Pătruț, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, România
 • Charlotte Holland, Universitatea din Dublin, Irlanda
 • Carmen Holotescu, Universitatea Ioan Slavici din Timișoara, România
 • Diana Andone, Universitatea Politehnică din Timișoara, România
 • Gabriela Grosseck, Universitatea de Vest din Timișoara, România
 • Ilona Buchem, Universitatea Beuth de Științe Aplicate din Berlin.
 • Ilya Levin, Universitatea Tel-Aviv din Israel
 • Jonathan Bishop, Universitatea Swansea, Marea Britanie
 • Luciana Duranti, Universitatea din Columbia Britanică din Vancouver, Canada.
 • Mar Camacho, Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona-Catalonia, Spania
 • Martin Ebner, Universitatea de Tehnologie din Graz, Austria
 • Mercedes Fisher, Colegiul Tehnic din zona Milwaukee.
 • Miikka Eriksson, Universitatea din Laponia, Finlanda
 • Narelle Lemon de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia
 • Monica Pătruț, Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, România
 • Olena Goroshko, Universitatea Tehnică Națională: Institutul de Politehnică Kharkiv, Ukraina.
 • Stefan-Trausan Matu, Universitatea Politehnică din București & Institutul  de Cercetare pentru Inteligență Artificială “Mihai Drăgănescu”, Academia Română , România
 • Sandra Hofhues, Universitatea de Științe Aplicate din Hamburg, Germania
 • Sonia Pedro Sebastião, Universitatea Tehnică din Lisabona, Portugalia & Centrul de Administrație Publică, Portugalia
 • Vaclav Stetka, Universitatea Charles din Praga,, Republica Cehă
 • Valentina Marinescu, Universitatea din București, România

Comitetul de organizare:

 • Bogdan Pătruț, EduSoft & Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, România
 • Diana Andone, Universitatea “Politehnică” dinTimișoara, România
 • Carmen Holotescu, Universitatea Ioan Slavici din Timișoara, România
 • Gabriela Grosseck, Universitatea de Vest din Timișoara, România
 • Gabriela Tabacaru, EduSoft Bacău, România.

Crepuscul al medievalului și auroră a contemporaneității – Cetatea Alba Carolina

Orașul antic Apulum – nume dat de romani după cucerirea Daciei carpatice, azi cunoscut ca Alba Iulia, este municipiul de reședință al județului Alba. Axa cronologică a istoriei a străpuns acest oraș, de fiecare dată imortalizând date importante. Cel despre care vrem să vă vorbim azi este unul ce datează încă din secolul al XVIII-lea, când, pe Dealul Citadelei, se construia o fortăreață cu bastioane, puternică și apărătoare a întregului oraș. Având un rol în primul rând strategic, fortăreața fusese ridicată în folosul habsburgilor care aveau stringenta nevoie de a-i împiedica pe otomanii vechiului imperiu să se impună din punct de vedere militar, dar și de a-și consolida puterea local.

Zidul estic al Cetății

Construcțiile cetății de azi au început la ordinul conducătorului Eugeniu de Savoia, principele de pe atunci al Imperiului Habsburgic. Astfel, între ani 1713-1715 începe dărâmarea vechiului oraș al medievalității, pregătindu-se cele 140 de hectare – terenul suficient pentru a se pune bazele unei fortărețe impresionante în vestul țării, autoritățile hotărând să mute orașul care, de altfel, e cel de azi, în partea de est a cetății Alba Carolina.

Giovano Morando Visconti este arhitectul italian căruia îi aparține proiectul tehnic al fortăreței care urma să devină principala din Transilvania. Un lucru foarte interesant este faptul că zidarii și pietrarii care au contribut la ridicarea acestei impresionante construcții au fost doar meșteri și muncitori italieni și doar materialele au fost autohtone, iobagii români, în număr de peste 20 000, trebuiau să îndeplinească munca brută. Cărămida, predominantă pe zidurile ușor oblice ale  cetății, a fost confecționată pe teritoriul țării.

În interiorul cetății

Peste timp, lucrările au fost oprite, apoi reluate, din cauza resurselor financiare insuficiente. Tocmai din acest motiv, anumite construcții neterminate au avut loc de-a lungul anilor, ultimile înregistrându-se în anul 1873.

În prezent, pe teritoriul cetății se află două catedrale, Catedrala Ortodoxă și Catedrala Romano-Catolică, singura universitate din oraș care poartă denumirea zilei naționale a României „Universitatea 1 Decembrie, 1918”, iar din 2015, în apropiere de aceasta, a fost construit un muzeu de sticlă, în interiorul căruia vizitatorii pot viziona un filmuleț despre viața orașului Apulum.

Catedrala Ortodoxă

Valoarea arhitecturală a cetății este una majoră și de apreciat. Corpul fortăreții reprezintă un heptagon, iar forma stelară a construcției i-o conferă cele șapte bastioane. Cetatea are șase porți: trei spre oraș, iar celelalte trei permit accesul din partea vestică pe teritoriu.

Astăzi, Cetatea Alba Carolina învie orașul și adună zeci de turiști zilnic, fortăreața constituind un punct forte al Transilvaniei, dar, mai ales, este un monument atractiv pentru cei care iubesc istoria și sunt pasionați de trecutul nației. În jurul cetății, orașul prinde viață pe orice vreme, iar de sus, aceasta pare a fi o stea telurică.

În antichitate, în același loc au dăinuit alte două fortificații: în anul 106 Castrul Roman, iar pe durata secolelor XVI-XVII – Cetatea Medievală Bălgrad.

În interiorul Catedralei Romano-Catolice

Zidurile Cetății

Intrarea în cetate

Din interiorul muzeului

Universitatea „1 Decembrie,1918”

Autor: Maria Dicusar

O vizită copleşitoare la Grădina Zoologică din Wrocław

O invitație neașteptată

Sâmbătă dimineața, mă trezește un bâzâit enervant şi sacadat, dar cunoscut; peste treizeci de secunde îmi dau seama că-mi vibrează telefonul. Apăs hazarduos butoanele telefonului în speranţa de a-l potoli, simt cum o lumină puternică îmi aruncă ochii în focurile iadului şi, încercând să-mi vindec durerea usturătoare ce-mi cuprinde întregul trup, dau luminozitatea la minim, moment în care îmi închid ochii şi las văpaia ce-mi amenință vederea să se mistuie ușor. În sfârșit mi-am recăpătat vederea şi pot distinge niște forme ciudate pe ecranul telefonului, forme care, cu fiecare fracțiune de secundă trecută, capătă noimă. Trecu aproape un minut de când am despărțit genele, acum sunt capabilă să identific cauza bâzâitului, este un mesaj pe Facebook. Desigur gândurile trimise instant către expeditorul mesajului nu au fost cele mai frumoase, dar conținutul mesajului m-a făcut să-mi pară rău pentru asta. Prietenul meu din Turcia ne invita pe mine și pe colega mea de cameră să-l însoțim într-o „scurtă” vizită la grădina zoologică din Wrocław. (mai mult…)

Colierul ce împodobește Făgărașul

Una dintre cele mai renumite șosele din Europa, considerată de către Top Gear cel mai frumos drum din lume, Transfăgărăşanul şerpuieşte iute şi impetuos prin toate cotloanele Munților Făgăraș, străbătând în total o lungime de 151 km.  Avându-şi startul în Bascov, o comună de oameni credincioşi din Argeş, Transfăgărăşanul își găseşte liniştea intersectându-se cu drumul DN1 între Sibiu și Braşov.

Plănuit inițial să fie un tunel de aproape şapte kilometri, scobind mijlocul lanţului montan, Transfăgărăşanul – după un calcul mai amănunțit – a fost preschimbat în şosea, astfel reducându-se cheltuielile. Doar patru ani (1970 – 1974) au fost necesari finalizării lui, proiectul s-a derulat rapid sub conducerea ceauşistă, având ca scop principal să faciliteze circulația între Pitești și Sibiu, astfel consolidând sistemul de apărare al ţării. Cifrele oficiale ascund adevărul crunt ce stă în spatele mărețului drum, numărul de patruzeci de soldați și muncitori decedați în timpul construcției pare să se înzecească după spusele martorilor (“Numai la baraj au murit vreo 400 de băieți”). Pe cât de dureros, pe atât de măreț, un sacrificiu făcut zeului muntelui, ce-l împodobeşte elegant de la nord la sud.

(mai mult…)

Marian Rusu – bursier la Google

 Oricine are voință și curaj poate să realizeze ceea ce își dorește. Un exemplu bun atașat definiției de mai sus este cazul lui Marian Rusu, student în anul III la Informatică, în Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.

El este unul dintre studenții cu dizabilități (probleme cu ochii), care a ajuns să lucreze pentru Google după ce a aflat de la unul din colegii săi de liceu de înscrierile și de preselecțiile organizate de aceștia.

„In anul I de facultate am fost informat de către un coleg de liceu de programul Google EMEA Scholarship for Students with Disabilities prin care Google încearcă să ajute, oferind o bursă în valoare de 7000 EURO studenților cu adevărat pasionați de informatică în ciudă dizabilității lor”, a declarat Marian Rusu.

MarianRusu-Google

(mai mult…)

Sărbătoarea Anului Nou – tradiții din toată lumea

new-years-day-2017Sărbătoarea Anului Nou are loc pe data de 1 Ianuarie a fiecărui an. În România ajunul Anului Nou este plin de tradiții care au loc înainte și după de miezul nopții, chiar și în prima zi a Anului Nou.

Țara noastră are tradiții de Anul Nou transmise de la o generație la alta pentru toate vârstele, de la mic la mare. Vorbim aici despre mersul cu plugușorul, sorcova. Majoritatea acestor obiceiuri este de a transmite oamenilor un an nou îmbelșugat, fericit, plini de împliniri.

Noi suntem oamenii care au crescut învățând și promovând aceste obiceiuri. Oare alte popoare ce tradiții împărtășesc de Anul Nou? Oare ce obiceiuri și credințe promovează ei în această sărbătoare?

În Scoţia, Anul Nou  se mai numește și  “Hogmanay”, iar în noaptea dinspre Anul Nou, în unele regiuni, oamenii aprind suluri de smoală, pe care le lasă ulterior să se rostogolească pe străzi. Astfel, poporul scoțian crede că anul vechi este ars şi celui nou îi este permis să vină. Scoţienii cred că prima persoană care va intra în casă de Anul Nou va aduce sau noroc sau ghinion. Dacă un bărbat brunet care aduce un dar va intra primul în casă, se crede că acela va fi un an norocos.

(mai mult…)

Crăciunul şi inimile noastre umplute de magie

Cu fiecare început de iarnă, luna decembrie ne aduce mreaja sărbătorilor religioase, care ne preschimbă tristețea în bucurie, bătrânețea în tinerețe, adultul din noi într-un copil, frigul în căldură, verdele într-un alb imaculat.

Să zică cineva că nu așteaptă Crăciunul! Să zică cineva că nu așteaptă pe Moș Crăciun!

Pentru că aceste sărbători ne umplu casele, dar, mai ales inimile, de magie, iar an de an ne bucurăm alături de oameni dragi sub miros de portocale, de brad, sub clinchet de clopoței și voci care nasc colinde frumoase sub geam, la ușă, în gând sau la telefon.advent-1076608_1920

Pe 25 decembrie, românii de bună credință sunt toți invitați la ziua lui Iisus, când Acesta împarte har pe la fiecare casă și lumini pogoară din Ceruri peste noi. Seara asta e cea mai binecuvântată dintre toate. Și dacă Dumnezeu e cel care se așază cu noi la masă, o masă îmbelșugată, sufletele sunt mai greu de umplut. De ele trebuie să avem grijă noi, cei care decidem dacă îl primim pe Marele oaspete în casa noastră.

(mai mult…)

Christmas and Its Many Faces

craciun1Christmas is a time of giving, sharing and loving, when everyone puts aside their problems and spends time with their loved ones, spreading love all around them. However, Christmas has many faces, many different traditions and beliefs rooted in the culture of every country that celebrates it. The symbols and origins of this festive day range from the birth of Jesus Christ to the arrival of Santa Claus and the happening of the winter solstice, depending on the country’s history, beliefs and customs.

In every Christian country, Christmas (originating from the term “Christ’s Mass”) is celebrated as the day of Jesus Christ’s birth, but although the reason is the same, Christians celebrate this day in different ways: they attend church services, children re-enact the birth of Christ as depicted in the Holy Bible and sing carols.  However they choose to celebrate it, people bear in mind that the day is dedicated to Jesus and His arrival on Earth as the Savior of mankind.

(mai mult…)

Sărbătoarea Crăciunului și colindele – esența divină

CrăciunCrăciunul…perioada în care lumea începe să forfote de bucurie, entuziasm, perioada în care lumea e cuprinsă de magia sărbătorilor de iarnă unde cu toții pregătesc mâncarea tradițională după care îți lasă gura apă, curățenia înainte de sărbători bineînțeles, petrecerile de sărbători, bradul și alte tradiții, dar despre bucuria din roșul  obrajilor de pe fețele colindătorilor?

Sau despre fericirea din ochii familiei care te întâmpină înapoi acasă?  Fericirea din ochii copiilor care primesc cadouri? Sau voioșia cu care colindătorii cântă neîncetat Nașterea Domnului? Sau mirosul  îmbietor de cozonac făcut de bunica, ori vinul fiert cu scorțișoară. Da, magia Crăciunului ne cuprinde pe  toți de la mic la mare.

(mai mult…)

Tradiții vechi și noi în perioada de dinaintea Crăciunului

CraciunImaginația poporului român s-a manifestat în întreaga splendoare încă din timpuri îndepărtate. Fiecare sărbătoare creștinească sau eveniment din timpul anului, au întărâtat imaginația colectivă, din gândirea comunității rurale, născându-se o paletă diversificată de tradiții ce însoțesc și astăzi sărbătorile calendaristice.

De departe momentul cu cele mai complexe și ancestrale obiceiuri este Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos sau Crăciunul. Cum veșnicia s-a născut la sat, iată o serie de obiceiuri care te îmbie în atmosfera de sărbătoare.

Cum pentru orice eveniment este necesar un interval de timp pentru pregătirile care se impun, românii vin în întâmpinare marelui Praznic Împărătesc cu o perioadă de purificare a trupului și a sufletului, ce durează 40 de zile. Timp în care ușile noastre sunt larg deschise pentru a putea intra cei trei bravi Moși, care an de an obișnuiesc să ne treacă pragul casei sau să se furișeze pe coșul șemineului. (mai mult…)

Frumuseţe de succes

Paşi grăbiţi întipăresc pe trotuar direcţii întortocheate, pe care-şi plimbă trupurile mii de trecători purtaţi de griji cotidiene. Ca un grăunte de nisip se vede chipul omului pierdut în mulţime, scăldând decorul gri  în revărsari de simţire mută, redată de-o grimasă. Cu aceiaşi ochi şi acelaşi buze se alcătuiesc identităţi diferite. Oamenii sunt toţi la fel, la fel de diverşi. Printre noiane de felurite trăsaturi, privirea oboseşte a mai cerceta expresii zugrăvite pe feţe în mişcare, ce apar şi dispar, mişunând zilnic pe străzi. E un val neîntrerupt de trecători, ale căror însuşiri se amestecă într-o singură culoare. Atunci se distinge ea…

georgiana_munteanu

Georgiana Munteanu

Linii fine prind contur în zare, captând atenţia ochiului distrat. Se arată tot mai clar un trup zvelt de femeie, ce-şi poartă cu încredere umbletul. Pasul ei ferm se aşterne elegant, dezvăluind piciorul lung ce-şi face loc de sub mângâierea fină a rochiei. Ea pare a fi desupra tuturor, croindu-şi drum prin pânza de căutături ce i se aruncă-n cale. Pe fundalul unui tablou aglomerat silueta ei se lămureşte dulce, închegând în juru-i admiraţie unanimă. Poartă cu sine o pată de mister, ce i se amestecă-n privirea de smarald, care se desluşeşte limpede de sub geana tăciune. Din mersul demn de mai-nainte se-opreşte cu un zâmbet senin, aidoma sufletului ei sincer, ce se dezvăluie printr-o înfăţişare caldă şi-o strângere de mână care întâmpină cu nebănuită prietenie. Alura unei dive se contopeşte cu un spirit modest, care uimeşte prin gesturi pline de naturaleţe, ce debordeaza simplitate şi eleganţă. E o combinaţie periculoasă, ce te ţine în hipnoză garantată.

(mai mult…)