În Portugalia – la un colț de Rai

Portugalia întotdeauna te primește cu brațele larg deschise, cu brize oceanice și cu o căldură molipsitoare. De dimineață e răcoare – momentul potrivit în care sa îmbraci bluza pe care n-ai mai folosit-o din aprilie și să-ți savurezi cafeaua la margine de drum. Și ce cafea!

Primul lucru pe care-l spun prietenilor este că n-am băut niciodată o cafea la fel de bună ca în Portugalia. Și dacă mai e servită de niște persoane plăcute, liniștite, care-ți urează și o zi frumoasă… Atunci sigur ziua-i frumoasă!

Al doilea lucru pe care-l spun este că-i absolut minunat să știi că la câțiva kilometri depărtare se găsesc plaje de tot felul și că oceanul se află la picioarele tale. Cea mai mare perioadă am petrecut-o pe plajele din Serra da Arrábida, pentru că erau cele mai aproapiate de locul în care am staționat. Apa și nisipul curat, valurile mici, iar soarele nu lipsește niciodată! Mai mult, dacă privești în față vezi oceanul, dacă te uiți în spate – munții. Alte plaje pot fi găsite chiar la Lisabona sau la Sesimbra.

Al treilea lucru pentru care slăvesc Portugalia este legat de prețuri. Nu e o țară scumpă. Nu știu dacă se mai găsesc undeva în Europa restaurante în care să achiți foarte puțin și să primești o farfurie umplută cu vârf. Este o locație foarte bună pentru o vacanță care dispune de un buget mai mic. Mai mult decât atât, doar acolo poți să savurezi melcii, scoicile și toate felurile de pește preparate de cei mai buni bucătari și mai proaspete decât în orice alt capăt al lumii. Dacă te plimbi prin Setubal, mai aproape de apă, te întorci acasă mirosind a pește copt.

Un alt lucru care mă face să revin constat în Portugalia este faptul că, în 4 ani în care mi-am petrecut vacanța acolo, am prins doar 3 zile posomorâte. În rest, soarele e întotdeauna pe cer, zilele-s frumoase, nu riști să-ți planifici ceva și să rămâi dezamăgit dacă va ploua. Vara în Portugalia e numai soare. Abia din toamnă vin ploile.

Și, în sfârșit, cel mai important aspect este acela că întreaga Portugalie are ce arăta. Poți să ajungi atât în centru, cât și la sud sau la nord, că n-o să-ți pară rău. Sunt de toate. În fiecare orășel poți găsi câte un lucru de care să te miri. Portugalia e plină de surprize. De fiecare dată când ajung acolo îmi spun că nu mai are cu ce să mă surprindă. Și de fiecare dată realizez că n-am avut dreptate.

Din păcate, zilele trec prea repede acolo. Nici nu reușești să te trezești și să vizitezi ceva, că apune soarele. Pentru că ești atât de absorbit de tot ce vezi, încât pierzi noțiunea timpului. Dar viața e mai frumoasă în Portugalia. Te vindeci, te calmezi, te relaxezi. E o evadare efectuată cu succes. Îți revii din orice, uiți de fiecare problemă. Savurezi un pahar de vin și o bucată de pește salmao și nu mai ai nevoie de nimic altceva. Poate doar de un desert. (Să nu mai menționez că și vinul e prea bun și prea ieftin!)

Abia aștept să te revăd, frumoasă Portugalie!

Mihaela Guțu


Publicat

în

,

de către