Pictorul influențat de academism care a practicat miniatura. A impresionat prin desenele pentru bancnote, dar și prin basoreliefuri

Ludovic Bassarab s-a născut în anul 1868 la Galați. A studiat la Academia de Belle-Arte din Iași, la clasa profesorului Gheorghe Panaiteanu-Bardasare, după care a urmat cursuri de pictură la Munchen și a expus în anul 1898 în sălile Palatului de Cristal din capitala Bavariei și apoi la Berlin, alături de alți pictori germani  și străini.

Urmează apoi un stagiu de pregătire la Paris, în anul 1900, fiind atras de marile muzee de artă. S-a întors în România și a expus frecvent la București, unde a devenit membru Societății Tinerimea Artistică.

FOTO artindex.ro

A avut expoziții personale și a participat la Salonul Oficial cu mai multe lucrări. Opera sa a fost marcată de  academismul școlilor în care a studiat. Ludovic Bassarab a pictat cu preponderență scene din viața rurală românească.

Student atât la Iași, cât și la București, Ludovic Bassarab și-a continuat educația la München, dar și la Paris, influența acestor centre artistice europene fiind vizibilă în opera sa. A practicat miniatura, a creat desene pentru bancnote, dar și basoreliefuri.

FOTO artindex.ro

A expus în 1898 în capitala Bavariei, în sălile Palatului de Cristal, şi la Berlin, alături de alţi pictori, germani şi străini, formaţi la şcoala müncheneză. Rigoarea și realismul german se reflectă în scenele din viața rurală ori din cea a nomazilor, temele preferate ale artistului. Precizia desenului, deprinsă în perioada petrecută în Germania, este completată de pasiunea pentru miniaturi, care îi rafinează detaliile.

Ștefan Domnițeanu