Petru Maior – reprezentant de frunte al Şcolii Ardelene

Există personalități pe care le știm, însă nu le cunoaștem. Știm, la general, cine au fost, ce funcții au avut și în ce perioadă au activat, dar nu le cunoaștem calea, drumul pe care l-au făcut până au ajuns atât de departe.

Petru Maior a trăit între anii 1756 și 1821, fiind născut la Târgu-Mureș și decedând la Budapesta. A fost istoric, filolog, scriitor, protopop greco-catolic de Reghin și reprezentant de frunte al Școlii Ardelene.

Studiile primare și le-a făcut la Căpușu de Câmpie, unde tatăl său, Gheorghe Maior, a devenit protopop de Iclod. Au urmat studiile la Colegiul Reformat din Târgu Mureș între 1769 și 1772 și la Blaj între 1771-1774. În continuare, a urmat studiul filozofiei și teologiei la Colegiul „De Propaganda Fide” la Roma între 1774 și 1779. Începând cu 1779, a studiat dreptul la Universitatea din Viena.

După ce a terminat studiile la Viena, a devenit profesor de logică și metafizică la Blaj. A urmat activitatea în domeniul teologic, devenind preot în Reghin și protopop al Gurghiului. Unul din cele mai importante lucruri pe care le-a făcut, a fost participarea la redactarea declarației de emancipare a românilor transilvăneni, „Supple Libellus Valachorum”, alături de alti reprezentanți ai Școlii Ardelene. Au urmat mai multe publicații, care includ lucrări teologice, istorico-filozofice și traduceri și prelucrări. Opera lui Petru Maior cuprinde zeci de lucrări și cărți care mai sunt și acum citite și analizate. Nenumărate orașe din România au străzi care îi poartă numele. Universitatea de Stat din Târgu-Mureș, de asemenea, îi poartă numele, în fața universității găsindu-se și un bust din bronz al lui Petru Maior.

Astfel, mulți dintre noi au auzit de acest nume, însă nu toți am tins să-i cunoaștem istoria și începutul. Petru Maior a fost și va rămâne o mare personalitate în România.

Mihaela Guțu


Posted

in

by