Peștera Urșilor – cea mai frumoasă peșteră din România

Peștera Urșilor se află în județul Bihor, aproape de localitatea Chișcău, comuna Pietroasa și a fost descoperită în anul 1975, atunci când în Munții Apuseni a avut loc o dinamitare la o carieră de marmură. Având o altitudine de 482 m, Peștera Urșilor este un obiectiv turistic important pentru această zonă a României, fiind considerată și cea mai frumoasă peșteră din țara noastră.

Interior din Peștera Urșilor, Foto; Zátonyi Sándor, Wikipedia
Interior din Peștera Urșilor, Foto; Zátonyi Sándor, Wikipedia

Primul care a coborât în peșteră, prin puțul format în urma dinamitării, a fost un miner pe nume Traian Curta, care a mers până în Sala Mare, originar fiind chiar din localitatea Chișcău.

Numele peșterii provine de la fosilele urșilor de cavernă care au fost descoperite acolo. Așadar, acum 15.000 de ani, această peșteră era loc de adăpost pentru ei. Așa cum fac de obicei aceste mamifere la bătrânețe, s-au retras să moară în același loc în care s-au stins și predecesorii. Relevante aici sunt numeroasele cimitire de acest fel descoperite în România.

Intrarea în peșteră
Intrarea în Peștera Urșilor

Înăuntru, se găsesc fosile ale ursului de cavernă – Ursus spelaeus – specie dispărută în urmă cu 15. 000 de ani, dar și fosile de hienă de peșteră, leu, capră neagră și ibex. Exact la intrare se află un pavilion care e compus, la rândul lui, dintr-o sală de așteptare, un bar, o casă de bilete, un muzeu speologic și un raft cu suveniruri și alte obiecte interesante specifice acelei zone.

Peștera are o lungime de peste 1.500 m și e compusă din galerii aranjate pe două niveluri: primul nivel – superior, are o lungime de 488 de metri și oferă posibilitatea de a fi vizitat de către turiști, iar al doilea nivel – are o lungime de 521 m și este strict pentru cercetătorii științifici. Temperatura în peșteră coboară până la 10°C, iar umiditatea se menține înaltă – 97 %.

Galeria dedicată turiștilor, cea superioară, este compusă din alte  3 galerii:

  • Galeria Urșilor
  • Galeria Emil Racoviță
  • Galeria Lumânărilor
  • Galeria Spaghetelor
  • Sala Oaselor

De menționat sunt și formațiunile de stalagmite și stalactite, cum ar fi Sfatul Bătrânilor – iluminată cu lumânări, Lacul cu nuferi, Căsuța Piticilor, Portalul și altele.

Prima explorare oficială a Peșterii Urșilor a avut loc în anul 1975, când un grup de speologi au examinat peștera și apoi, pe baza rezultatelor obținute, au implementat măsuri de protecție și soluții de amenajare a ei. Apoi, în 1980, la data de 14 iulie, după ce au avut loc amenajările de rigoare, a fost pusă la dispoziția celor interesați. În fiecare an, Peștera Urșilor este vizitată de către 200.000 de turiști.

Maria Bocicov


Publicat

în

, ,

de către