Pedepsele corporale aplicate copiilor

man-68873_640Tot mai des întâlnim în emisiunile TV, în spațiul virtual sau în viața de zi cu zi discuții pe marginea unui subiect pe cât de delicat pe atât de important  în societate: pedepsele corporale aplicate copiilor. Considerate ființele cele mai sincere, pure și inofensive din rândul umanității, copiii sunt văzuți ca o binecuvântare a familiei în care se nasc. Totuși, odată cu creșterea acestora apar o diversitate de conflicte între părinți și copii. Copilăria este caracteristică procesului cognitiv, este perioada în care se conturează profilul psihologic al viitorului individ.

Realitatea este o lume nedescoperită pentru copii, aceștia aflându-se într-o continuă explorare, iar aici intervine rolul părinților, care trebuie să-i supravegheze și să-i ghideze. S-a constatat faptul că există numeroși părinți care văd în pedepsele corporale unica soluție de a-și educa copiii. Eficacitatea lor constă în faptul că sunt mult mai drastice față de alte pedepse, iar efectul lor  este imediat resimțit de copil. Cunoscând efectele negative, el nu va mai face a doua oară aceeași greșeală. Această concepție este profund eronată, în opinia specialiștilor dar și a multor părinți. Pedepsele corporale nu doar că nu ajută la educarea copilului, deoarece acestuia nu-i sunt clarificate noțiunile de bine sau rău, ci au efecte negative asupra fizicului și psihicului vlăstarului.

Actele de violență pot provoca leziuni fizice grave, iremediabil. Totodată, sănătatea psihică a viitorului adult poate fi periclitată din cauza abuzurilor fizice. Numeroase persoane care au fost agresate în copilărie manifestă un comportament antisocial la maturitate. Crescuți într-un mediu lipsit de iubire și afectivitate, copiii vor manifesta o atitudine de răceală și de respingere față de părinți. Deși unii susțin că pedepsele corporale pe care le aplică copiilor sunt inofensive și nu lasă urme corporale, orice atitudine agresivă față de un copil îi va umbri copilăria , lăsând o rană profundă în sufletul lui.

Mihaela – Ștefania Puțeanu


Publicat

în

,

de către