Oglindă oglinjoară #selfie

Odată cu revoluția tehnologică și răspândirea popularității rețelelor de socializare în rândul tinerilor, precum și apariția telefoanelor mobile performante, observăm o  tendință cu totul nouă de a face poze.

taniusa_selfieUn selfie este o fotografie pe care individul și-o face singur cu un aparat digital, sau de cele mai mult ori cu camera frontală a telefonului mobil, destinată postării ei pe o rețea de socializare. Nu știm exact care sunt cauzele care le fac pe domnișoare să petreacă timpul la oglindă facând o mulțime de poze în căutarea selfie-ului perfect. Părerile sunt împărțite la acest capitol. Unii afirmă că este o modalitate de exprimare, fiind un lucru creativ ce ține de imaginație și artă. Alții însă susțin că este o problemă care trebuie rezolvată și adevărata artă e atunci când imaginea îți trezește adevărate emoții.

Like-urile pe care le primește cineva postând un selfie pe Facebook nu fac decât să-i alimenteze goana acestuia după „aprobarea” publicului. O fi oare problema în lipsa de afecțiune și dragoste pentru persoana proprie, o foame emoțională? Sau o modalitate prin care încercăm cu disperare să obținem atenția și cuvintele de bine care ne lipsesc prin intermediul acestui fenomen în masă?

Se pare că rețelele de socializare nu-și fac griji în privința acestui fapt. Și de ce și-ar face atât timp cât le aduce audiență maximă?

Cert este faptul că această activitate creează dependență pentru unii dintre tineri și, în cazuri mai triste, duce la traume sau chiar moartea persoanelor. Recent s-au înregistrat câteva cazuri de deces. Un alt caz este internarea unei doamne în spital, după ce a suferit o traumă cranio-cerebrală. cauzată de un pistol pneumatic, în timp ce incerca să facă un selfie, aflându-se la serviciu.

„Selfie” a devenit într-atît de popular, încât a fost declarat cuvântul anului în 2013 și a fost introdusă definiția acestuia în dicționarul Oxford.

Oricare nu ar fi cauzele acestui fenomen, consider că interacțiunea directă cu persoanele te înconjoară și plăcerea care o primești de la discuțiile cu prietenii și colegii nu poate fi înlocuită cu nimic, iar tendința de a posta orice fotografie online doar creeaza anumite granițe între tine și realitate.

Elena Echimenco


Publicat

în

de către