Din ce în ce mai mulți tineri își doresc să urmeze o profesie în IT deși puțini știu ce presupune cu adevărat acest lucru. Fiecare job are o anumită aură de mister. Ce fac acei oameni toată ziua? Ce se întâmplă la locul lor de muncă? E dificil? Meseria de Software Developer e una relativ nouă dar taskurile pot varia destul de mult de la o zi la alta. În prezentul articol vă vom arăta cam cum se desfășoară o zi normală pentru cei ce au această meserie.
Sprinturile și diminețile
Dacă faci parte dintr-o echipă de agile development , asta va include de la 5 până la 10 oameni. (Agile development include Extreme Programming [XP], Scrum, Crystal, Dynamic Systems Development Method [DSDM], Lean Development, și Feature-Driven Development [FDD] printre alte discipline.) În general vei lucra în sprinturi. Ideea e că decât să lucrați la un proiect foarte mare deodată, el e împărțit în sprinturi de două sau trei săptămâni. Fiecare din echipă va lua un task care i se potrivește și va lucra la el. Apoi, în fiecare dimineață există o sesiune scurtă în care se urmărește progresul făcut. În aceste ședințe de aproximativ 15-20 min, fiecare spune ce a realizat, la ce lucrează sau unde a întâmpinat blocaje.
Rutina zilnică
Deci o zi normală s-ar putea desfășura în felul următor:
9:00- Verificare e-mailurilor, aranjarea listelor de ,,to do”, organizarea întâlnirilor.
10:00- Meeting Stand-Up, lucrul la proiect: carry out coding, rezolvarea problemelor și development. Desigur, va mai fi nevoie să mai ceri și sfatul cuiva sau să ți se ceara sfatul. Dacă membri echipei tale sunt liberi, ați putea să mergeți împreună la tablă și să faceți o diagramă și să găsiți o soluție. Aici depinde de companie, dar după ce găsiți soluția o să creați un „change request” sau „pull request” în care faceți un rezumat al schimbărilor propuse, pe care altcineva poate să-l analizeze. Probabil până acum vei ajunge la pauza de masă. După-amiaza e momentul când ședințele se poartă și când proiectele long-term sunt discutate.
După-amiaza și lansările de proiect
Când se lansează un nou proiect, în general primești o listă de cerințe și trebuie să creezi un design document. Acesta e în general un document de 2-3 pagini în care descrii problema și soluția propusă. Vei lua fiecare alternativă în parte și vei explica de ce ai ales-o sau de ce ai respins-o. După ce terimini, îi vei arăta echipei și managerului la ce ai lucrat. Depinzând acum de companie, daca totul este ok, ar trebui deja să începi să implementezi proiectul singur sau alături de un coleg. În acest stadiu, chiar daca l-ai testat deja riguros, fii sigur că funcționează pe computerul tău de lucru! S-ar putea să descoperi probleme la el mai târziu și va trebui să semnalezi bugurile bazate pe feedback-ul primit de la colegi sau clienți.
Sfârșitul zilei
Când și cum ziua ta de muncă se sfârșește depinde de angajator: de obicei acest lucru se întâmplă după cele 8 ore de muncă, deși s-ar putea în unele cazuri să mai fi nevoit să rămâi până termini un task specific. Când ne gândim la o zi din viața unui software developer ar trebui să ne gândim la capacitatea de a rezolva probleme: Lucrurile care trebuiesc rezolvate sunt sunt mici și cumulative, ducând la apariția unuei soluții mulțumitoare atunci când echipa lucrează în tandem și proiectul e finalizat.
Ecaterina Filimon