O stea dintotdeauna - Corina Chiriac - Revista EduSoft

O stea dintotdeauna – Corina Chiriac

Corina_ChiriacCorina Chiriac (n. 26 octombrie 1949, București) se numără printre cele mai iubite cântărețe de muzică ușoară, încântând de-a lungul timpului atât prin vocea sa, cât și prin talentul de compozitoare, textier și actriță. Prezentatoarea emisiunii Opriți timpul și-a început cariera artistică într-o familie de compozitori, tatăl, Mircea Chiriac a fost profesor la Conservatorul Ciprian Porumbescu din București, iar mama sa, Elisabeta Chiriac a fost profesoara de pian.

La vârsta de 16 ani câștigă premiul de popularitate la concursul Debuturi, pătrunzând în atenția publicului cu melodia Pe valea Prahovei. Un an mai târziu finalizează studiile liceului ,,Nicolae Bălcescu” și urmează studiile la IATC ,,I. L. Caragiale”. Debutul în actorie și-l face cu rolul secundar în piesa  ,,Sfântul” de Eugen Barbu, la Teatrul de comedie din București.

Talentul său este apreciat cu nota 10 în anul 1970, la concursul Steaua fără nume. Tot în același an, pătrunde în inimile românilor cu lucrarea lui Ivanovici, Valurile Dunării. Imediat pătrunde și pe scenele internaționale, participând la Zilele culturii române, în Polonia, iar în 1975 va câștiga premiul I „Privighetoarea de chilimbar”, la Festivalul Internațional de la Sopot cu melodia Niciodată. În anul 1971 obține Cerbul de bronz, în cadrul Festivalului Internațional „Cerbul de aur” de la Brașov, interpretând melodiile Inimă nu fi de piatră și Va veni o clipă.

În anul 1972 interpretează rolul principal, alături de Florin Piersic în filmul „Aventuri la Marea Neagră”. De asemenea, apare în producția lui Sergiu Nicolaescu ,, Cu mâinile curate”. Tot în același an, interpretează melodiile ce au străbătut timpul până în prezent: „Opriți timpul” și „Banii n-aduc fericirea”. Concertele susținute în țară și în străinătate, rolurile filmelor în care joacă și concursurile la care participă o pulsează în primele rânduri ale vedetelor autohtone apreciate și iubite.

 

Iubitoare de frumos, Corina Chiriac nu s-a rezumat doar la domeniul muzical, ci a pășit cu îndrăzneală și în lumea beletristică. Astfel ea a schițat versuri, proză dar și teatru. În 2005 publică cartea Căutând iubirea. Pentru Corina, muzica înseamnă expresia lui Dumnezeu în viața noastră pentru că, așa cum știm, cartea Genezei începe cu cuvintele: „La început a fost cuvântul!”. Cuvântul înseamnă sonor, muzicalitate, înseamnă vibrație. Cuvântul poate avea muzicalitate fericită sau nefericită, etc., dar este vorba de o emisie de sunete, deci muzica reprezintă o întindere a cuvântului într-o zonă mult mai melodioasă decât simpla vorbire. Și astfel, și-a închinat cariera cu precădere muzicii.

 

Nu a lăsat ca nici un domeniu artistic să-i fie străin, considerând că la naștere, divinitatea i-a hărăzit darul de a aduce bucurie pe fețele crispate ale semenilor. Vârsta nu și-a pus amprenta nici pe chipul și nici pe caracterul ei puternic. În ciuda trecerii anilor a rămas în inimile românilor, bucurându-se și astăzi de un public numeros și diversificat.

Mihaela – Ștefania Puțeanu