Nucile - o binecuvântare pentru starea ta generală de bine - Revista EduSoft

Nucile – o binecuvântare pentru starea ta generală de bine

Toamna nu e doar o pictoriță iscusită, ci e și o bunicuță darnică. Ne umple coșurile cu roade gustoase și tare ne mai place să umblăm toamna prin livezi sau vii și să ochim pe ici, pe colo câte un fruct dulce și mustos. Cel mai roditor rămâne însă a fi nucul, căci mare lucru e la casa omului un nuc roditor și rotat.Copac de nuc

Vara ne potolește arșița și ne ferește de ploi, ne odihnește grijile, iar în serile senine ne e un sfeșnic bun.

Cum vine însă toamna, nucul nostru roditor plouă cu roade. Minunea e că pe lângă gustul deosebit pe care-l dau nucile copturile bunicii, care-ți lasă gura apă, acestea mai sunt și foarte sănătoase.

Adevărul e că nucile mai sunt o oază de sănătate, pe lângă gustul deosebit pe care-l dau prăjiturilor sau ciocolatelor. În continuare vreau să vă prezint câteva dintre proprietățile nucilor și beneficiile consumului lor pentru organismul nostru.

1. Consumul de nuci este o binecuvântare pentru creier, acestea sunt un aliat de încredere pentru memorie, dar și pentru o stare sufletească perfectă, nu degeaba asemănarea dintre forma creierului și a miezului de nucă.

2. Nucile constituie o bogată sursă de energie, conţinând mulţi nutrienţi, minerale, antioxidanţi şi vitamine esenţiale pentru o bună funcţionare a organismului.

3. Consumul de nuci ajută la reducerea colesterolului negativ şi la creşterea nivelului de colesterol pozitiv, benefic pentru organism. O dietă mediteraneană, bogată în acizi graşi de omega 3, care se conțin în nuci ajută la prevenirea bolilor arterelor coronariene şi a infarctului prin favorizarea profilului unui sânge sănătos.

4. Nucile au și acţiune antiinflamatoare, ajută la scăderea riscului de apariţie a hipertensiunii, a cancerului la sân, la colon şi prostată.Nuci

5. Reprezintă scutul nostru împotriva bolilor neurologice şi îmbătrânirii, fiind bogate în substanţe fitochimice, care îşi aduc aportul la activitatea antioxidantă, incluzând melatonina, acidul elagic, vitamina E, carotenoidele şi compuşii polifenolici.

6. Sunt ingredientul minune pentru o pielea sănătoasă, căci uleiul de nuci, care are o aromă specifică are puternice proprietăţi astringente, nepermițându-i pielii să devină uscată.

7. Uleiul de nuci mai este utilizat și recomandat cu încredere în masajul terapeutic sau în aromaterapie, fiind un elixir al tinereții  pielii și  relaxării depline a corpului.

8. Contribuie la diviziunea celulară și sinteza proteinelor, datorită conținutului unui aminoacid numit arginină.

9. Nucile își pot găsi cu ușurință lor în dieta ta zilnică, consumul de 30 grame de nuci pe zi îți asigură necesarul de energie, bună dispoziție, dar cel mai important e faptul că sunt pline de proteine slabe și sănătoase, grăsimi nesaturate, și o sursă de polifenoli, care n-o să-ți dea peste cap lupta ta împotriva kilogramelor, ci dimpotrivă, o să-ți ofere aportul de proteine necesare pentru a câștiga cu brio această bătălie.

10. Pentru a încununa opera, vă spun că nucile au mare grijă de inima ta, această grijă se datorează rolului lor în flexibilitatea vaselor de sânge. Persoanele care consumă nuci, au cu siguranță mai puține șanse de a se confrunta cu boli cardiace.

Dacă până acum n-ai prea consumat nuci, atunci, cred că cel puțin  acum ai realizat că ar fi foarte bine pentru tine s-o faci. Include în alimentație și-n ritualurile tale de îngrijire nucile, pentru a te simți bine, a avea o memorie de invidiat și a ține bolile la distanță.

Cristina Morari