Nou capitol astronomic la Bacău

Data de 30 noiembrie 1976 este una remarcabilă pentru oraşul lui Bacovia. Fosta casă a lui Criste Cristoveanu a devenit pe parcursul anilor, unul din cele mai cunoscute atracţii turistice băcăuane. Şirul anilor a continuat să surprindă prin realizări apreciabile, precum cea din anul 1978, când a fost obţinut spaţiul de funcţionare, care a facilitat construirea unui turn unic zona Moldovei. Un an mai târziu, observatorul a primit o casă în „Turnul de Apă”, localizat în strada Trotuş nr. 10. Mai apoi, în anul 1980, activitatea observatorului este încurajată prin achiziţionarea unui planetariu şi a două lunete de 63/80 mm, din Germania.

observatorul astronomic victor anestin 5
Vechiul Observator Astronomic „Victor Anestin” Bacău Sursa: www.bacauinfo.ro

Începînd cu data de 22 Iunie 1995, observatorul a căpătat numele de „Victor Anestin”, încadrându-se în aria cultural-memorabilă a atmosferei bacoviene. În următorii ani, au fost realizate în cadrul acestui planetariu, numeroase activităţi ştiinţifice ale diferiţilor cercetători din ţară, fapt care a determinat o creştere substanţială a prestigiului  şi a imaginii oraşului Bacău.

Prin contribuţia muzeografului Florin Nechita, dar şi prin arzătoarea dorinţă de colaborare a celor care s-au implicat de-a lungul timpului la acestă impozantă construcţie, a fost evidenţiată şi dezvoltată expoziţia de bază, inaugurată în anul 1984. Toate aceste realizări au fost concretizate din dorinţa de a deosebi Bacăul de alte centre notabile din ţară. Odată cunoscute aceste aspecte ale construcţiei turnului astronomic, s-a putut arhiva în mentalul colectiv, o intenţie de a realiza o altfel de viziune asupra culturii.

Timpul ireversibil şi nemilos îşi pune amprenta pe fiecare chip şi pe fiecare construcţie. Este ceea ce remarcă şi poetul Nichita Stănescu: „Dacă timpul ar avea frunze, ce toamnă!”, un întreg anotimp al timpului trecut. Apăsători şi purtători de adevăr, anii nu se lasă convinşi să ofere niciun răgaz iar scorojeala tencuielii şi a vopselii s-a arătat din ce în ce mai accentuată şi mai nemiloasă.

În anul 2014, construcţiei i-a fost oferită o a doua şansă în lupta cu timpul tăios. Proiectul a fost derulat de către conducerea primăriei Bacău prin accesarea fondurilor europene. În acest fel, patrimoniul cultural a fost valorificat şi remarcat la nivel naţional, planetariul concurând cu cele mai moderne şi aparte construcţii din ţară. În prezent, Observatorul Astronomic „Victor Anestin” deţine o aparatură performantă, situată la standarde înalte şi care încearcă să reziste peste ani.

Observatorul Astronomic "Victor Anestin" Bacău renovat în anul 2014
Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău renovat în anul 2014

Acesta are în dotare un telescop, lunete, un cronograf şi un astrograf, toate dintre acestea evidenţiind o remarcabilă încercare de a conecta viaţa monotonă la un circuit diferit şi inedit de imagini planetare, solare şi de expoziţii. Mişcările pământului, sistemul solar, cerul şi expoziţii ale telescopului Hubble sunt cele mai originale şi de seamă acţiuni pentru publicul băcăuan. Ideea de noutate apare tocmai din necesitatea de a motiva oamenii să cunoască sistemul solar şi domeniile sale conexe.

Faze ale Soarelui în filmuleţul de prezentare a Sistemului Solar

În cea mai mare parte a activităţii sale, observatorul îşi concentrează atenţia către spectacolul planetar, realizat la ultimul etaj al clădirii, prin derularea şi prezentarea unui filmuleţ atractiv. În aria de jos a clădirii, se poate observa cum interesul pentru astrologie şi galaxie se refugiază în panouri de prezentare, fiecare oferind explicaţiile necesare referitor la planete, stele, sateliţi şi asteroizi.

Machetele ale planetelor
Machetele ale planetelor

Imaginile şi machetele, amabilitatea ghizilor şi dorinţa acerbă de acumulare a cunoştinţelor de către vizitatori, aduce un plus la nivel cultural a noii structuri, care va păşi graţios şi impecabil în timp. Plantaruiul este şi va rămâne un prizonier al societăţii contemporane, un ilustru şi măreţ liant între trecut şi prezent, între fiinţa cea mai inteligentă şi maşinăriile transfigurate ale viitorului.

Ana-Maria Iojică


Publicat

în

,

de către