Muzeul Adam Mickiewicz – un paradis reconstituit cu fidelitate

Adam Mickiewicz (n. 24 decembrie 1798 Zaosie, Lituania – d. 26, noiembrie, 1855, Constantinople) este considerat primul din elita romantică din Polonia, unul dintre cei mai importanți scriitori polonezi de talie internațională. În timpul conviețuirii mele alături de comunitatea polonă, am avut privilegiul de a vizita Muzeul dedicat personalității lui MickiewiczDSCN9078

Așa cum indică trecutul național al polonezilor, aceștia au reușit să-și recâștige valoarea internațională și să păstreze vie contribuția înaintașilor în reconstituirea națională. Poporul polon respectă valorile care s-au consacrat cu trecerea veacurilor. Nu mică le va fi mirarea celor care vor ajunge la Śmiełów, într-un ,,cătun”, aflat la 50 de kilometri distanță de Poznan și vor vizita muzeul Adam Mickiewicz.

Construcție aparținând stilului clasic al secolului al XVIII-lea, muzeul te va fascina încă de la început cu o realitate a secolului XIX atent conservată. Pe vremuri moșia i-a aparținut lui Adam Mickiewicz, acum aparține personalității mickiewiczene, care a deschis noi orizonturi în literatura polonă și a militat pentru reunificarea Poloniei. Mickiewicz a vizitat Wielkopolsca între august 1831 și martie 1832. Această zonă a reprezentat pentru poet o sursă  de inspirație. Atât peisajele ce împrejmuiesc muzeul, cât și obiectele din interiorul lui le întâlnim în poeziile sale.

În memoria celui care a fost Adam Mickiewicz, muzeul a fost reconstituit în maniera originală. Fiecare cameră din muzeu a fost minuțios alcătuită, incorporând obiecte și lucrări specifice unei anumite etape din viața poetului. Prin ferestrele conacului se poate admira peisajul specific locului, care a rămas neschimbat din vremea când Mickiewicz se plimba pe sub ramurile poleite ale pomilor, pe lângă iazuri și pădurici. Muzeul reprezintă în plan simbolic respectul poporului polon pentru înaintașii neamului, menținerea vie a personalităților istorice, păstrarea identității naționale prin valorificarea culturală. Clădirea este alcătuită din camere ce poartă nume reprezentative și readuc în prezent momente, oameni și opere din viața lui Mickiewicz.

IMG_2825Sala debutului

În această cameră regăsim primele sale publicații din perioada lui Napoleon și a războiului francez din 1812. Putem vedea o litografie a lui Michiewicz realizată pe rocă din ciment. De asemenea, mai putem găsi lucruri care i-au aparținut lui Mickiewicz când se afla în Germania sau în Italia, țări pe care poetul le-a vizitat de-a lungul vieții sale. Totodată, aici se regăsește portretul lui Stefan Florian Garczyński  și manuscrisul cu scrisorilor acestuia, care păstrează autograful lui Adam Mickiewicz, între cei doi existând o relație de prietenie. Totodată prietenia celor doi a reprezentat o sursă de inspirație pentru poemele lui Mickiewicz.

Galeria

Conține o serie de picturi romantice. În această cameră întâlnim poza lui Iosif Luksiewicz 1799 – 1873, istoric, bibliotecar, editor și inițiator al mișcărilor revoluționare din Poznan, două portrete ale prietenei și iubitei lui Mickiewicz (Telimena),  fotografii ale locurilor pe care le-a vizitat, și alte chipuri zugrăvite ale mai multor persoane pe care Mickiewicz le-a întâlnit de-a lungul șederii lui la Wielkopolska.

Adam Mickiewica 7
Sura aici

Sala reconstituirii

Pătrundem într-o altă cameră, un octogon, care a avut rolul de sală de spectacole, cu frumoase priveliști ce se întrezăresc prin cele trei geamuri care dau spre o terasă și spre o grădină. Frații Smuglewiczowie au zugrăvit camera abordând motive din Iliada lui Homer și ruinele Troiei. Scena tragică  din Troia ar putea fi interpretată ca o aluzie la acțiunile polonezilor de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Pe pereții încăperii sunt două sculpturi neoclasice ale zeițelor Diana și Venus. În mijlocul sălii ne întâmpină un pian ce datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar prezența lui amintește de  serile bogate și pline de tradiții muzicale din Mismielo (venind mai aproape de zilele noastre pare un tescan). Tot aici se regăsesc diverse documente din secolul al XIX-lea, care îl priveau direct pe Mickiewicz. În prezent, această sală este destinată concertelor ocazionale, lecturilor și activităților literare desfășurate în Smielow.

 Sala Pan Tadeusz

Această incăpere poartă numele celei mai importante a lui Adam Mickiewicz. De ce organizatorii muzeului au dedicat o încăpere acestei opere? Deoarece, Wielcopolsca a fost descris în amănunt în poemul său. Aici se află unele dintre cele mai importante ediții din Japoneză, Engleză, Franceză, poemul său fiind tradus în peste 30 de limbi, engleză, germană, franceză, rusă, daneză, coerană, esperanto, ebraică, vietnameză etc. Ilustrațiile din Pan Tadeusz descriu caracteristicile picturii poloneze din secolul de aur. Exemple puternice în acest sens sunt picturile lui Leon Kaprinski sau ale lui Maslowski.

 Sala lui Mickiewicz

În această încăpere se află diferite obiecte din perioada pariziană a poetului – o rememorare a perioadei pariziene. Întâlnim portretele soției  Celina Szymanowska ( căs. 1834 – 1855) și ale surorilor  surorile sale Maria Mickie 1835- 1922, Celina Mickio1812 – 1855 și Helena, 1840 – 1897 și un portret cu fiul acestuia Wladislaw. Picturile au fost realizate de Zofia Zimanowska.

Sala oameni și monumente

Sunt zugrăvite portrete ale poeților contemporani cu Mickiewicz. Aceștia au influențat scrierile poetului: Walter Scott, Amadeus, G. Byron – reprezentanții literaturii romantice a Europei. Avem 7 panouri cu câte 3 sau chiar 4 variante pentru proiectul de realizare a unui monument dedicat lui Adam Mickiewicz. Aceste chipuri statuare se află în patru orașe: Poznan 1859, Varșovia 1898, Cracovia 1898 și Paris 1929.

 

 

 


Publicat

în

,

de către