Misterul Bermudelor – în sfârșit elucidat?

Triunghiul Bermudelor
Triunghiul Bermudelor / Vezi sursa aici

Navigatorul Cristofor Columb, în timpul călătoriilor sale s-a izbit de acest fenomen extrem de straniu. El a notat fiecare detaliu al incidentului, în jurnalul său de bord, și a realizat că, în acea zonă a Atlanticului, cunoscută mai târziu ca Triunghiul Bermudelor, se petreceau lucruri inexplicabile.

Pe când se afla pe nava sa, Santa Maria, busola a început brusc să se rotească haotic, timp în care apăruse și o lumină ciudată pe cer. Până în zilele noastre, navigatori și piloți de tot felul, au trecut prin lucruri și mai ciudate decât Columb, aceștia dispărând cu nave cu tot, ori alții care s-au volatilizat în aer, în avioanele lor.

Despre aceste evenimente neobișnuite s-a interesat în special scriitorul de origine americană, Charles Berlitz. Potrivit teoriilor sale din cei 26 de ani de cercetare, în Triunghiul Bermudelor au dispărut peste 100 de avioane și vase și peste 1000 de oameni și-au pierdut viața fără ca măcar un cadavru să se fi găsit.

Cargoul norvegian Anita a fost înregistrat ca cel mai mare vas înghițit acolo, acesta având o greutate de 20.000 de t, care a dispărut în 1973. Cele mai multe vieți omenești pierdute au fost înregistrate în 1918 când vasul american Cyclops, având 309 oameni la bord, a dispărut fără urmă. Cel mai mare mister însă, l-a furnizat cazul vasului Freya, care naviga sub pavilion german. Acesta a fost întradevăr, descoperit în 1902 în Triunghiul Bermudelor, dar golit de oameni. Nici urmă de echipaj.

În 1945 dispare o escadrilă de avioane americane Tornado. Acesta a fost încă un mister nerezolvat din zona Triunghiului Bermudelor. Comandantul celor cinci aparate anunțase prin stația radio de bază aeriană de la Fort Lauderdale că a observat că apa mării avea o culoare alburie, iar acele busolei au început să se rotească bezmetic. După aceea, aparatele au dispărut, ca și  cel de-al șaselea, trimis în căutarea lor.

În alte dăți, a dispărut timpul. În acest caz, un Boeing 727 de la National Airlines s-a spulberat brusc timp de 10 minute de pe ecranul radar înainte de aterizarea pe aeroportul din Miami, Florida, după care, a aterizat conform planului; piloții nu au raportat nici o pierdere de semnal sau contact radio, iar imediat după aceea membri echipajului au observat că ceasurile le erau în urmă cu 10 minute, întrebând pasagerii, aceștia la rândul lor pierduseră 10 minute.

Misterul Triunghiului Bermudelor

Aceste fenomene au generat diferite ipoteze și speculații, specialiștii vrând să determine cauza care a dus la pierderea misterioasă a atâtor persoane. O altă teorie spune că ființe extratereste ar fi venit pe Pământ să răpească oamenii dispăruți acolo împreună cu vasele și avioanele lor în scopul cercetării. O explicație științifică plauzibilă este că apa alburie a mării așa cum au văzut-o martorii oculari și-ar avea cauza în câmpurile de alge moarte.

Probele luate din apă au dezvăluit faptul că există o mare concentrație de sulf și urme de stronțiu și litium, din această cauză apa ar putea fi de origine vulcanică ducând la țâșnirea ei prin crăpăturile de pe fundul mării.

Celelalte fenomene misterioase precum aparițiile nebuloase luminoase și chiar defectarea electronică de bord ar putea avea altă explicație, cum că acestea ar fi consecința unor perturbații ale câmpului magnetic. O altă teorie, arată faptul că la adâncime există bule de gaze în Bermude, acolo aflându-se uriașe zăcăminte de gaz metan, aceasta desfășurându-se astfel: gazul urcă cu presiune la suprafață într-o bulă gigantică și destinde tensiunea apei la suprafața mării, lucru care duce la pierderea flotabilității navelor făcându-le să se scufunde ca un bolovan în adâncuri.

Aici se află atracția bogăției. Se presupune că aceste zăcăminte de metan conțin dublul energiei tuturor zăcămintelor cunoscute de cărbune, petrol și gaz metan din întreaga lume la un loc. Așadar, dacă misterul Triunghiului Bermudelor rezidă, realmente, în gazul metan, el ar trebui dezvăluit într-un viitor previzibil.

Diana-Elena Melinte