Merci, Arsène!

Final de eră în fotbal! Cel mai longeviv antrenor al unui club de top al fotbalului mondial, Arsène Wenger, se va afla mâine la ultimul său meci în calitate de manager al clubului căruia i-a dedicat o bună parte din viața sa și i-a adus gloria de care avea nevoie – Arsenal Londra.

 

Arsène Wenger

Nu mai puțin de 22 de ani se fac de la începerea colaborării dintre  Arsène și Arsenal. 22 de ani în care gruparea londoneză a câștigat numeroase trofee – 17 la număr. Un detaliu important de menționat trebuie făcut asupra stilului de joc diferit impus de Arsène Wenger în campionatul englez. Prin abordarea sa ofensivă, bazată pe o construcție a jocului prin pase succesive, dezvoltând o superioritate numerică în faza de atac, Wenger a schimbat fața obișnuitului fotbal britanic, bazat în special pe agresivitate și centrări trimise de către jucătorii de bandă pentru masivii atacanți care urmau să reia acele mingi în plasa porților adverse.

Arsène – revoluționarul

Arsène Wenger și-a început mandatul la Arsenal Londra în septembrie 1996. Cu toate că se bucura de recunoaștere în Franța, vestea numirii sale ca antrenor la un club englez i-a uimit pe fanii din întreaga lume, fiindu-le necunoscut multora. Astfel, fanii lui Arsenal, mai în glumă, mai în serios, adresau, nedumeriți, întrebarea „Arsène who?” (Arsène – cine?). Singura curiozitate a lor se raporta strict la numărul de săptămâni sau luni care vor fi petrecute de către antrenorul francez pe banca echipei favorite. Și cât s-au putut înșela!

Înainte ca Wenger să fie contactat de către oficialii lui Arsenal, echipa întâmpina numeroase probleme. Predecesorul său a fost nevoit să demisioneze din cauza conflictelor pe care le avea cu seniorii clubului, în special fiindcă aceștia, în frunte cu căpitanul Tony Adams, aveau un viciu care afecta randamentul formației – alcoolul.

Recunoscută la acea vreme drept o echipă mediocră, cu un stil de joc defensiv și plicsititor, Arsenal a fost reconstruită de Arsène, deși munca nu i-a fost deloc facilă. După cum am menționat și la începutul articolului, Wenger a adus un nou suflu formației, stilul său atractiv fiind unul nemaivăzut de către fanii britanici. Jucătorilor le-a fost interzis consumul de băuturi alcoolice, iar cei ce se abăteau de la regulament urmau să fie excluși din lot și chiar concediați.

Jucători care aveau probleme cu alcoolul, precum Tony Adams, Lee Dixon, Wright sau Winterburn au recunoscut ulterior meritele lui Arsène Wenger. Noul manager al celor porecliți „The Gunners” („Tunarii”) a adus în cadrul fotbalului și niște metode de antrenament noi și eficiente, care au inspirat mulți antrenori din viitoarele generații. Din acest punct de vedere, putem spune că francezul este un pionier al fotbalului modern.

În al doilea său sezon petrecut la Arsenal – și primul în care a stat pe banca echipei încă din prima etapă a sezonului –, Wenger a obținut două performanțe imense. A câștigat atât campionatul britanic, cât și Cupa Angliei. Și nu în orice mod, ci printr-un fotbal spectaculos, ce l-a surprins inclusiv pe legendarul Sir Alex Ferguson, aflat la acea vreme pe banca tehnică a rivalei Manchester United.

Arsène Wenger împreună cu vicepreședintele lui Arsenal, David Dein

Apogeul carierei – „Invincibilii”

Din momentul în care Wenger a preluat echipa, Arsenal a terminat timp de opt sezoane competiționale pe locul 1 sau 2. Consecutiv! Cel mai important moment din acești ani – și poate chiar din istoria campionatului englez – a fost în sezonul 2003-2004, când Arsenal a câștigat titlul fără ca măcar să fi pierdut un singur meci!

Ironic sau nu, cu doar un an în urma acelei performanțe, Arsène Wenger anunțase în cadrul unei conferințe de presă că își vede formația capabilă să încheie un sezon competițional fără a cunoaște vreodată înfrângerea. Deși a fost stârnit amuzamentul presei britanice la acea vreme, a izbuit la scurt timp să confirme acele cuvinte.

Performanțele sale de la acea vreme nu au rămas nevăzute. Multe cluburi de elită ale fotbalului european au pus ochii pe Wenger, însă francezul nu și-a pus în vreun moment problema de a părăsi echipa la care cunoscuse cele mai mari satisfacții profesionale.

În a doua parte a mandatului la Arsenal, au început, totuși, să apară și problemele. Clubul se mutase de pe vechiul stadion, Highbury, pe unul nou, Emirates. Bugetul de transferuri scăzuse considerabil, unul dintre motive fiind și sumele imense pe care clubul le-a investit în construcția noului stadion.

Reorganizarea clubului și finalul mandatului

Dificultățile financiare cu care Arsenal începuse să se confrunte l-au forțat pe Arsène să renunțe la o parte dintre titulari și să acorde mai multe șanse tinerilor formați la Academia de tineret a clubului. Cu toate că devenise o formație cu mulți tineri lipsiți de experiență în primul unsprezece, Arsenal a continuat să fie o echipă de top în campionatul intern, dar și o prezență constantă în UEFA Champions League.

Loial celor care l-au ajutat să se afirme în fotbalul european, Wenger a acceptat noua politică a clubului și a fost capabil să gestioneze problemele financiare, menținând clubul în elita fotbalului, lucru ce i-a demonstrat încă o dată abilitățile manageriale.

Arsène Wenger va rămâne unul dintre cei mai mari manageri pe care i-a avut campionatul britanic. A reușit, de unul singur, să introducă ceva nou într-un fotbal care promova un stil comun – și a făcut-o cu succes, câștigând trofee!

Arsène Wenger înaintea semifinalei cu Atletico Madrid, 03.05.2018

Fără doar și poate, Wenger a transformat Arsenal Londra într-o forță globală, fiind unul dintre cele mai apreciate și îndrăgite cluburi din întreaga lume.

Sunt recunoscător pentru că am avut onoarea de a servi acestui club în atâția ani memorabili! Am condus echipa cu angajament și integritate. Aș vrea să le mulțumesc colegilor din staff, jucătorilor, conducătorilor și fanilor pentru că au făcut clubul să fie atât de special! Pentru toți fanii lui Arsenal – aveți grijă de valorile echipei! Dragostea și suportul meu pentru totdeauna!” – Arsène Wenger, 20 aprilie 2018, în momentul în care și-a anunțat plecarea de la gruparea londoneză la finalul acestui sezon.

Arsène Wenger – cariera sa managerială:

  • 1984-1987: Nancy (Franța)
  • 1987-1994: Monaco (Franța) – 2 trofee câștigate
  • 1995-1996: Nagoya Grampus Eight (Japonia)
  • 1996-2018: Arsenal Londra (Anglia) – 17 trofee câștigate

Tudor Chelariu


Publicat

în

de către