Margareta Pâslaru – o artistă complexă

Margareta Pâslaru
Margareta Pâslaru

Margareta Pâslaru este o personalitate cunoscută, cântăreață, actriță, compozitoare, realizatoare Radio și TV și scriitoare. Născută la București în anul 1943, la data de 9 iulie, este autoarea cărții Eu și timpul.

Prima ei apariție pe scenă a fost la vârsta de numai 4 ani jumătate, alături de Paul Ghentzer, pe Scena Operei. A jucat rolul copilului din Madame Butterfly de Puccini. Era clar un talent unic și irepetabil, pentru că mai târziu avea să-și dezvălui și dezvolte, pe rând, toate calitățile și abilitățile pe care le avea. Așadar, viața și activitatea ei arată cam așa: muzică, teatru, film, folclor, compoziție. Compozitorul George Grigoriu a numit-o un mit al muzicii ușoare, pentru că activitatea ei artistică a fost vastă și încă mai este; pentru că ce e frumos, rămâne frumos până la capăt și e nemuritor.

În anul 1960, la 10 iulie, Margareta Pâslaru apare în direct în emisiunea Toată lumea face sport, moderată de Valeriu Lazarov, interpretând piesa Piccolissima serenata, în limba italiană. Într-o altă emisiune, mai târziu, tot ea este cea care lansează piesa în limba română Pe aripa vântului, alături de Marina Voica. Obține, un an mai târziu, premiul 1 la un concurs orășănesc de artiști începători.

George Grigoriu este cel care pentru ea și pentru talentul ei vădit, compune piesa Chemarea Mării, în 1959, piesă care devine arhi-cunoscută în România, în acele vremuri, difuzată des pe Radio România. În următorul an, piesa aceasta, înregistrată pe album, bate recordul vânzărilor de muzică ușoară și așa, Margareta Pâslaru își câștigă faima. Muzica ei avea să atingă suflete, iar la Cannes, în 1969, i se decernează un premiu important, fiind atunci pe aceeași scenă cu nume mari ale muzicii: Adrian Celentano, Amalia Rodriguez, James Last și alții.

Pe lângă astea, Margareta Pâslaru a făcut pian, balet, dar și pictură. Mai mult, bunicul cântăreței a fost chiar sculptorul Ion C. Dimitriu-Bârlad.

Câteva din filme și teatru:

1961 – Fumatul strict oprit – regia Valeriu Lazarov;

1962 – Doi băieți ca pâinea caldă – regia Andrei Călărașu;

1964 – Omul din umbră la soare – regia Valeriu Lazarov;
2009 – Basme fermecate – rolul povestitorului pe audiobook-ul cu 5 basme de Hans Christian Andersen;

2010 – rolul Împărăteasa cea Rea din povestea Alba ca Zăpada, de Frații Grim;

2011 – Trei volume de carte + CD: rolul povestitorului – Degețica, Motanul Încălțat și Crăiasa Zăpezii etc.

Prin tot ce a făcut pentru cultura noastră, pentru munca asiduă pe care a depus-o pentru a deveni OM al culturii, Om în adevăratul sens al cuvântului, bine-cunoscuta Margareta Pâslaru este o dovadă de talent și muncă, o dovadă că arta nu moare niciodată. Faptul că Margareta Pâslaru este un artist irepetabil o dovedesc numeroasele premii și onoruri, trofee și titluri și fanii pe care îi are atât la nivel național, cât și la nivel internațional.

Maria Bocicov