Previziunile lui Marc Andreessen

Marc Andreessen este unul din copiii nebuni ai erei digitale, care, nu numai că a înţeles cum se va transforma viaţa oamenilor din cauza apariţiei computerelor şi reţelelor, dar a şi contribuit masiv la această schimbare. Coautor al browserului Mosaic, cofondator al Nescape Communications, al reţelei sociale Ning, trecut prin consiliile de administraţie ale companiilor din domeniu – Facebook, HP sau eBay  – ca să enumerăm doar câteva, Marc Andreessen este cunoscut şi pentru vorbele sale de duh, devenite adevărate aformisme ale erei digitale.

„Răspândirea computerelor şi a Internetului va împărţi locurile de muncă în două categorii:  cele în care oamenii vor spune caculatorului ce să facă şi cele în care computerul le spune oamenilor ce să facă”, a spus Andreessen şi nu a greşit deloc.” Peste zece sau 20 de ani, condusul maşinii va fi echivalentul moral al fumatului în preajma altor persoane, astăzi”, este citat Andreessen şi, având în vedere dezvoltarea tehnologică, e destul de greu ca această previziune să dea greş.

Se pare că şofatul e o mare problemă în SUA, din moment ce un alt aforism atribuit lui sună cam în felul următor: „Oamenii conduc atât de prost încât computerele nu trebuie să fie foarte performante pentru a conduce mai bine”.

„Televiziunea şi presa au funcţionat întotdeauna după aceleaşi seturi de reguli şi standarde tehnice. Dar Internetul este bazat pe software. Şi oricine poate scrie un nou software pe Internet care, câţiva ani mai târziu, va fi folosit de un miliard de oameni”.

„În următorii 10 ani, mă aştept ca cel puţin cinci miliarde de oameni din întreaga lume să deţină smartphone-uri, cu acces instantaneu la puterea deplină a Internetului, în fiecare moment” crede Marc Andreessen şi este posibil să fie foarte aproape de adevăr.

Care e legatura dintre reglementare şi spirit antreprenorial? „China este foarte antreprenorială, dar nu are nici o regulă. Europa are reglementări, dar nu şi spirit antreprenorial. Dacă veţi combina reglementările, spiritul antreprenorial şi o politică generală pro-business, obţineţi Apple”, este răspunsul lui Andreessen.

 Răzvan Bibire


Publicat

în

de către