Mănăstirea Sucevița se află în comuna Sucevița din județul Suceava. Mănăstirea Sucevița face parte din seria mănăstirilor întărite cu ziduri de apărare.
Este construita de Gheorghe, Simion și Ieremia Movilă (1582-1584). Biserica mănăstirii, capodopera a arhitecturii medievale moldovenești, cuprinde un valoros ansamblu de pictură murală.
Decorația pictată este realizată în 1601 și îmbracă în întregime pereții, atât în interior, cât și în exterior. Mănăstirea are o incinta pătratică, înconjurată de ziduri groase de 3 metri și înalte de 6 metri, prevăzute cu contraforturi și cu metereze.
Biserica mănăstirii, amplasată în centrul ansamblului, prezintă o îmbinare a trăsăturilor caracteristice mănăstirilor nord-moldovene ca Probota și Humor, cu elemente noi evidențiindu-se două pridvorașe ce preced intrările. Fațadele bisericii sunt decorate în frescă, executată într-o manieră artistică desăvârșită, impresionând prin mare număr de imagini ce cuprind toate figurile biblice (Scara Cerurilor, Arborele lui Jeseu).
În interior, imaginile Genezei sunt considerate cele mai reușite picturi moldovenești, alături de scenele Arginții lui Iuda și IIsus în fața lui Pilat. Tabloul votiv înfățișează pe ctitori, împreună cu familiile lor. Clădirea situată pe latura estică a ansamblului, construită ca locuința domnească, adăpostește acum un muzeu, în care sunt expuse obiecte de cult lucrate în mănastire (cruci, iconițe, tăvi), cărti rare, broderii în fir de aur și impodobite cu perle etc.