Mulți ar spune că nu există o pasiune mai frumoasă decât călătoritul. Plimbându-ți pașii prin lume, devii conștient de ceea ce te înconjoară, precum și de tine însuți. Nu este ușor să-ți pui viața într-o valiză și să pornești la drum, neștiind unde vei ajunge și când (sau dacă) te vei întoarce, însă poți încerca să evadezi din când în când din mediul în care te învârți constant și să pleci într-o călătorie măcar de scurtă durată.
De ce să pleci?
Pentru că uneori viața în același loc poate deveni sufocantă. Oamenii sunt mereu aceiași, clădirile nu-ți mai atrag privirea nici prin arhitectură, nici prin culori, iar străduțele deja le știi pe de rost pentru că ani întregi le-ai străbătut în fiecare zi. Te-ai săturat de aceleași cafenele, de aceleași restaurante unde mâncarea nu se schimbă niciodată, de aceleași baruri unde ai memorat deja meniul. Uneori, până și aerul te plictisește. Dacă mai ai și un job la care singura parte mai puțin banală este reprezentată de weekend-uri, lista este completă.
Faptul că simți nevoia de a evada dintr-un loc în care crezi că ai poposit prea mult nu este singurul motiv pentru care ar trebui să călătorești. Când iei contact cu alte culturi, îți dai seama cât de diversă este lumea de fapt. Poate dacă fiecare om ar călători, nu ar mai exista atâta ură pentru tot ceea ce este diferit. Este destul de greu și improbabil să fii și călător și ignorant în același timp. Învață să respecți și să apreciezi obiceiurile și valorile celor pe care îi vizitezi, fără a trece însă cu vederea peste posibilele defecte sau erori în gândire ale acestora. Orice popor are neajunsurile sale, chiar dacă din exterior pare a fi perfect.
Nu fi turist, fii călător
Asta nu înseamnă să eviți toate obiectivele turistice cunoscute de majoritatea oamenilor, ci să înveți să descoperi și alte locuri valoroase, ascunse de multe ori de ochii curioși ai turiștilor. Traseele cele mai cunoscute sunt și cele mai aglomerate, iar asta poate știrbi din frumusețea călătoriei.
Încearcă să petreci destul de mult timp într-un oraș nou cât să ai ocazia să descoperi de unul singur micile comori împrăștiate peste tot. Călătorește pe jos și descoperă frumusețea străduțelor înguste presărate cu locuințe boeme la parterul cărora se află tot felul de cafenele cochete. Încearcă mâncărurile tradiționale în restaurante unde poți simți cu adevărat atmosfera locului unde te afli. Admiră arhitectura clădirilor, străzile întortocheate, zâmbetele oamenilor și felul în care apusul colorează orașul. Fă poze pentru a nu uita niciodată frumusețea locului pe care l-ai văzut.
Încotro?
Lumea este atât de mare, încât poate părea copleșitoare. Lista locurilor ce merită văzute este foarte lungă și, de asemenea, diferită de la o persoană la alta. Gândește-te la un loc pe care l-ai văzut, poate, într-o revistă, într-un film sau despre care ți-a povestit cineva și te-ai gândit că ai vrea să-l vizitezi și tu. Dacă tot nu ai nicio idee, încearcă să iei o decizie pornind de la alte preferințe de ale tale. Răspunzându-ți la unele întrebări (de exemplu: Îți place aglomerația, sau preferi liniștea? Îți plac orașele cu clădiri vechi, sau le preferi pe cele moderne? Vrei să călătorești pentru a vizita, sau ca să te bucuri în principal de viața de noapte? Preferi căldura sau frigul? Cât timp ai la dispoziție? Cu cine călătorești? Ce buget ai la dispoziție?), vei reuși să încropești o listă cu măcar câteva locuri bune de vizitat.
Cât de importanți sunt banii?
Depinde câtă importanță le acorzi tu. Se poate călători și fără bani, însă trebuie să fii atent cu prioritățile tale. Dacă ești dispus să renunți la confortul unui hotel pentru un cort, sau dacă nu ții neapărat să mănânci în fiecare zi la restaurant, atunci ai șanse să călătorești fără a cheltui mai nimic. Totul ține de modul tău de a trăi și de a vedea lumea. Poți avea parte de experiențe cu adevărat grozave indiferent de banii pe care vrei să-i cheltui. Important este să cunoști oameni noi, diferiți, să înveți să le accepți cultura și unicitatea, și să te întorci din călătorie mai bogat decât ai plecat, fără a ține cont de banii rămași în buzunar.
Așadar, ce mai aștepți? Împachetează-ți câteva haine, o carte pentru un drum lung, dorința de a porni într-o aventură și aparatul foto, uită-ți prejudecățile într-un sertar și pornește la drum fără a privi înapoi.
Diana Păvăloi