www.oxigentour.ro

Locuri de poveste din România ce nu trebuie ratate. Cascada cunoscută la nivel mondial și lacul unde ajung vulturii

Cascada Bigăr

Cascada Bigăr este unul dintre cele mai cunoscute locuri turistice din România la nivel mondial. Aceasta se află în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, din judeţul Caraş-Severin, în Valea Minişului, fiind locul în care izbucul Bigăr se varsă în râul Miniş. Cascada a fost declarată cea mai frumoasă cascadă din lume în 2013 de către site-ul american „The World Geography”, care a întocmit un clasament al celor mai spectaculoase cascade.

 Foto urlaub-in-rumänien.de

Lacul vulturilor

O priveliște care îți taie respirația este Lacul Vulturilor, un lac periglaciar din Munţii Siriului, aflat în apropierea localităţii Gura Siriului, din judeţul Buzău. Situat la altitudinea de 1.420 de metri, lacul are o adâncime de 2,5 metri, iar zona este vizitată anual de mii de turiști atrași de frumusețea împrejurimilor.

Chilia lui Daniil Sihastrul

Unul dintre cele  mai vizitate locuri de pelerinaj din România este Chilia lui Daniil Sihastrul. Mii de turiști vizitează în fiecare an grota săpată într-o stâncă de pe valea pârâului Viţău, situată în vecinătatea mănăstirii Putna din judeţul Suceava. Dacă ajungeți în zonă, nu puteți rata vizitarea fascinantelor biserici din apropierea grotei. Conform localnicilor, Daniil Sihastrul a dorit să găsească un loc unde să se roage în liniște. Duhovnicul a decis să se retragă într-un loc cât mai puțin accesibil și a săpat un paraclis într-o stâncă de deasupra văii Viţăului, în timp ce dedesubt se afla un loc scobit în piatră pe care l-a folosit drept chilie.

Lacul Roşu

Lacul Roșu este una dintre cele mai cunoscute locații turistice din România și nu numai, fiind vizitată anual de mii de turiști. Lacul este situat la poalele Munţilor Hăşmaşu Mare, în judeţul Harghita, fiind cel mai mare lac natural montan din România. Numele său este dat de Pârâul Roşu, care se varsă în lac trecând prin soluri bogate în oxizi şi hidroxizi de fier. De aici și culoarea roșie a apei lacului. Conform studiilor geologice efectuate în zonă, lacul s-ar fi format în anul 1838, în urma unui cutremur care a provocat alunecarea terenului. Lacul Roșu este cunoscut și pentru numeroasele legende care circulă. Cea mai cunoscută este cea a unei fete  pe nume Estela, care ar fi locuit în vecinătate. Se spune că aceasta s-ar fi îndrăgostit de un tânăr și nu a mai apucat să se căsătorească cu el pentru că acesta a fost luat în armată și nu s-a mai întors. Estela a urcat seară de seară la izvorul din munte în speranța că îl va regăsi pe tânăr și pentru a aduce apă, dar un tâlhar a răpit-o și a dus-o în munți. Fata s-a rugat să îi fie curmată suferința, iar o furtună violentă a măturat muntele, atât fata, cât și tâlharul ajungând pe fundul Lacului Roșu.

Cascada Cailor

Considerată cea mai înaltă cădere de apă din România, cu o înălţime de 80 metri repartizată pe mai multe trepte, Cascada Cailor este situată în Munții Rodnei, la o altitudine de 1.300 de metri, în Rezervaţia Piatra Rea. Cascada s-a format de-a lungul timpului pe cursul râului Fântâna, iar numele și l-a căpătat, conform unei legende, după ce mai mulți cai ar fi fost atacați de un urs pe marginea platoului, animalele speriindu-se și căzând în gol.

 Foto zidezi.ro

Focul viu

Un obiectiv turistic vizitat din ce în ce mai des în ultimii ani este Focul Viu, o emanație de gaze naturale care ies la suprafață prin crăpăturile scoarței terestre și care sunt aprinse de razele solare, iar uneori de oameni. Fenomenul natural se formează lângă satu Terca din județul Buzău, la o altitudine de aproximativ 1.030 de metri. Dimensiunea flăcărilor diferă în funcție de condițiile meteo și de presiunea gazelor acumulate în interiorul scoarței terestre.

 Foto www.buzau.net

Lacul Ochiul Beiului

Un alt obiectiv turistic extrem de spectaculos din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, din judeţul Caraş-Severin, este Lacul Ochiul Beiului. Acesta este un lac natural care are o suprafaţă de 284 de metri pătraţi și este interesant de amintit că apa acestuia este de un  albastru intens şi nu îngheaţă iarna pentru că se află pe ceea ce se numește un izbuc, adică un izvor de apă cu debit intermitent care se formează în regiunile carstice și datorită căruia apa are o temperatură relativ constantă, de 4-10 grade, indiferent de anotimp. Numele lacului se trage de la o legendă, conform căreia un bei foarte bogat aflat la vânătoare în zonă a întâlnit o ciobăniță frumoasă, de care s-a îndrăgostit. Tatăl beiului a aflat de idila fiului său și a trimis mai mulți oameni pentru a ucide fata. Beiul s-a luptat cu ucigașii trimiși de tatăl său, iar în timpul luptei a pierdut un ochi. Conform legendei, în locul unde a căzut  ochiul s-a format lacul care îi poartă azi numele.

Foto ro.wikipedia.org/wiki/Ochiul_Beului

Canionul 7 scări

Un defileu săpat în calcar pe partea vestică a munţilor Piatra Mare, în judeţul Braşov, cu o lungime de 160 de metri și o diferenţă de nivel de 58 de metri, este un loc ce nu merită ratat. Sub denumirea Canionul 7 scări, defileul, care s-a format din şapte trepte cu înălţimi cuprinse între 2,5 şi 15 metri, la altitudinea de 948 de metri, se transformă în cascade atunci când volumul pârâului Șapte Scări crește suficient de mult. Turiștii parcurg traseul cu ajutorul unor scări imense instalate în defileu.

Ștefan Domnițeanu