Limba engleză – actuală, necesară și autentică

În această perioadă a vieții noastre inovația în diferite domenii tehnologice este pe o rută în viteză maximă, tehnologia în mod deosebit progresează foarte mult, chiar de la o zi la alta.

Astfel, în toate domeniile deja avem nevoie de telefonul mobil, de laptop sau alte gadgeturi care uneori ne ușurează viața cu un simplu clic. Dar, în general programele de pe aceste dispozitive sunt create în limba engleză, astfel ajungem la subiectul numit Globalizare.

 

În toate școlile din lume elevii studiază o limbă maternă sau străină, iar aceasta de cele mai multe ori este engleza. Alții învață franceza sau germana ca a doua limbă. Elevii progresează folosind telefoanele mobile chiar în timpul orelor de curs pentru a găsi o informație cerută la un anumit exercițiu, devin curioși și spontani, reușesc în timp să răspundă și la întrebarea De ce? în timp ce învață.

 

În data de 23 martie, 2019 am participat la prima Conferință Națională National Geographic Learning  Day, care s-a desfășurat la București, la Hotel Sheraton. Tema conferinței a fost: Metode de predare a limbii engleze. National Geographic Learning și TED sunt parteneri în învățarea limbii engleze pe glob, de asemenea în parteneriat cu Fundația Dan Voiculescu. La conferință au prezentat discursuri motivante în limba engleză unii dintre cei mai buni speak-eri internaționali, după cum urmează:

  • Tim Pearce- reprezentant National Geographic
  • John Hughes – autor de manuale de limba engleză și profesor la Universitatea din Oxford
  • Hetain Patel –  actor, TED speaker pentru National Geographic

 

Așa cum spunea Tim Pearce , acum profesorii trebuie să își îndrepte atenția în predare spre comunicare, nu spre gramatică. Engleza a devenit o limbă a educației, a tuturor țărilor, a tehnologiei moderne, a Umanității.

Tim Pearce a sfătuit profesorii de engleză prezenți la Conferință să urmeze mai mulți pași în munca lor la clasă:

  • Crearea de cetățeni globali
  • Realizarea unei învățări plăcute și relevante
  • Pregătirea elevilor pentru deprinderile și priceperile cerute de secolul XXI.
  • Învățarea de către elevi a modului în care să folosească limba efectiv, în diferite situații de viață reale.

 

Al doilea prezentator, speaker, a fost John Hughes, care și-a concentrat discursul psiho-pedagogic pe gândirea  critică pe care trebuie să o aibă elevii după ce trec prin toate etapele învățării. În gândirea critică este foarte importantă întrebarea De ce? pusă elevilor, după ce au studiat ceva.

În studierea gramaticii este important să dăm regula elevilor, dar mai bine ar fi din exemple să găsească ei singuri regula, încât să memoreze mult mai ușor regulile; sunt mai utile în învățare exercițiile cu cerința: scrieți propoziții, decât cele cu cerința: scrieți propoziții cu cuvintele.

Editura National Geographic folosește diferite imagini în predarea englezei, pentru ca elevii să înțeleagă mai ușor diferite texte de studiat.

Al treilea prezentator al Conferinței Naționale a fost actorul Hatain Patel, care a avut o prezentare foarte utilă în învățarea limbii engleze, dând exemple din familia sa, care este indiană și terminând cu diferite accente folosite pe glob de diferiți vorbitori de engleză –  aici prezentarea a fost un joc haios de cuvinte comice și interesante în același timp.

Întrebarea care se poate pune este: Poate fi o engleză autentică? Ascultând prezentarea făcută de talentatul domn Patel, de origine indiană, pot preciza că există multe feluri în care putem vorbi o engleză autentică, iar atunci când folosim limba engleză putem vorbi cu orice accent dorim, dar să fim înțeleși ușor de ceilalți vorbitori de engleză.

Astfel, limba engleză reprezintă limba viitorului omenirii și a tehnologiei.

 

Prof. Cif Ana-Maria

Școala Gimnazială Sfântul Andrei, Sărmaș, Harghita


Publicat

în

, ,

de către

Etichete: