Leonhard Euler – mintea care a revoluționat lumea științelor exacte

Leonhard_EulerLeonard Euler (n. 15 aprilie 1707, Elveția – d. 18 septembrie 1783, Rusia) a fost un matematician și fizician elvețian, considerat stâlpul matematicii secolului al XVIII-lea. Deși la început a urmat studiile de filosofie, matematicianul Johann Bernoulli (prieten cu tatăl lui Leonard Euler) îi descoperă talentul și îl orientează spre studierea matematicii. La 19 ani susține teza de doctorat cu un subiect despre propagarea sunetului.

Îi este acordat în anul 1727  Marele Premiu al Academiei Franceze de Științe și tot în același an îi este oferit un post la catedra de medicină, la Academia Imperială de Științe din Sankt Petesburg. Ulterior este numit șeful Comisiei de matematică a Academiei. Deși s-a făcut remarcat prin inteligența și memoria sa remarcabilă, publicând numeroase lucrări științifice în Memoriile Academiei din Petersburg”, Euler este nevoit să părăsească Rusia din cauza politicii ostentative din acea perioadă.

Astfel își va petrece următorii 25 de ani din viață în cadrul Academiei din Berlin, unde va scrie peste 600 de lucrări pe teme științifice. La 28 de ani își pierde vederea la un ochi, iar trei veacuri mai târziu orbește complet. Această nenorocire nu-i poate orbi, însă, și inteligența și continuă să redacteze lucrări de o valoare științifică excepțională. Se întoarce în Rusia în 1766 și își continuă cercetările până în 1783, când încetează ,,să mai calculeze și să trăiască”,  după cum spunea secretarul Academiei Franceze la funeraliile sale.

Lucrările sale conin elemente de geometrie, calcul infinitesimal, trigonometrie, algebră și teoria numerelor, operele sale devenind fundamentul dezvoltării ramurilor matematicii. A fost primul care a popularizat noțiunea de funcție cu notarea f(x), litera e pentru baza logaritmului natural (cunoscut în prezent drept numărul lui Euler), litera grecească ∑ (sigma). Chiar dacă notarea raportului dintre circumferința unui cerc și diametrul său cu litera  litera π (pi) nu a fost o idee proprie, Euler este cel care popularizează această noțiune.

Euler este cel care a condus la progrese enorme în matematică, chiar dacă unele dintre formulele sale nu sunt acceptate în totalitate. Activitatea sa științifică s-a bazat pe elucidarea unor probleme din lumea reală, prin metode de cercetare. Este cel care a făcut legătura între funcția exponențială și funcţiile trigonometrice. A fost omul care a demonstrat teoremele lui Pierre de Fermat, Lagrange, Newton etc.

Euler nu s-a afirmat doar în matematică, ci și în alte științe, cum ar fi mecanică, astronomie (prin determinarea orbitelor cometelor, schițarea paralaxei solare) și logică (prin dezvoltarea raționamentelor de tip silogistic , scheme logice care poartă numele de diagrame Euler). Totalitatea lucrărilor sale științifice ar putea fi încadrate în aproximativ 80 de volume, lucrări ce au revoluționat lumea științelor exacte.

Mihaela – Ștefania Puțeanu