Lacul Izvorul Muntelui

Lacul Izvorul Muntelui are, în medie, o lungime de 35 de km, iar direcția lui generală este de la nord-vest înspre sud-est. După mărime, este al doilea cel mai mare lac artificial din România și al treilea după adâncime.

Există două captări secundare: la Tașca și la Izvorul Muntelui. Acestea deviază apa râurilor Bicaz și respectiv Izvorul Muntelui în lacul principal. Cea de la Tașca se află în spatele unui baraj stăvilar cu două câmpuri deversoare. Apa care se acumulează la Tașca se folosește pentru producerea de energie electrică (la Centrala Hidroelectrică Bicaz-Stejaru), dar și pentru alimentarea fabricii de ciment din apropiere.

Lacul Izvorul Muntelui (Bicaz)ز Foto: Mihaela Scutaru
Lacul Izvorul Muntelui (Bicaz). Foto: Mihaela Scutaru

Cât despre baraj, acesta este construit din beton și este puntea de legătură dintre Muntele Gicovanu și Obcina Horștei. Construit între 1950 și 1960, barajul are o lungime de 435 m și o înălțime de 127 m. Este situat într-o zonă unde predomină gresia de Tarcău, situri de argilă și un strat de conglomerate.

În structura barajului intră 30 de blocuri înălțime și este străbătut de nișe de vizitare, puțuri de aerisire și galerii, iar pe coronament este amenajată o șosea.

La o distanță de 15 km, în satul Stejaru din comuna Pângărați se află hidrocentrala Dimitrie Leonida. Hidrocentrala folosește un mecanism de cădere înaltă și derivație sub presiune. Așadar, căderea brută utilizată este de 149 m.

Lacul Izvorul Muntelui este accesibil din toate punctele de vedere: rutier, feroviar, și aerian.

În apropierea barajului, pe malul stâng al lacului, se află un port turistic. Posibiliăți de cazare există pe ambele maluri, sub forma unor pensiuni.

Alte obiective turistice din apropiere:

  • Masivul Ceahlău;
  • Stațiunea Durău;
  • Mănăstirea Durău;
  • Cheile Bicazului;
  • Schitul Pahomie cel Mare din Hangu;
  • Platoul Comarnicului;
  • Mănăstirea Petru Vodă, etc.

De asemenea, fiind așezat într-un areal montan cu altitudine medie, având variații anuale de nivel și volum și datorită altor particularități, lacul face parte din categoria lacurilor eutrofe – oligotrofe.

Temperatura medie anuală este de 7 – 7,5 °C, iar fauna lacului cuprinde specii precum scobar, plătică, porcușor, clean, mreană, păstrăv etc. Pe malul stâng, opus celui al rezervației, se află o crescătorie de păstrăv, în localitatea Potoci, unde se află și Stațiunea de Cercetări Biologice, „Petre Jitariu”, aparținând Universității „Alexandru Ioan Cuza din Iași.

În concluzie, Lacul Izvorul Muntelui, cu tot ceea ce-l înconjoară, este un obiectiv turistic important pentru această zonă a României și merită vizitat, pentru că locurile frumoase merită să fie descoperite.

Maria Bocicov