La Maramureş, unde liniştea te provoacă să zâmbeşti

România este, în general, o ţară pitorească şi cu un trecut bogat. Oriunde vei ajunge, vei auzi o istorioară legată de teritoriul acela, una mai interesantă decât cealaltă. Fiecare locşor are un farmec al său şi fiecare îţi suplineşte necesităţile de călător într-un mod cu totul deosebit, astfel, încât nu poţi să faci altceva decât să revii constant în România.

O istorie este a Maramureşului. Este una verde, sănătoasă şi plină de viaţă. O poveste frumoasă a unei regiuni din România care adună turişti din întreaga lume. Te-ntrebi, poate, de ce? De ce e atât de specială zona asta? Nimic mai simplu. Îţi explic.

De obicei, călătoriile te obosesc. Şi fizic, şi spiritual. Vrei să vezi cât mai multe, să reuşeşti să faci şi poze, şi să afli lucruri noi. Să guşti din mâncarea tradiţională şi să-i descoperi şi povestea. La Maramureş te duci atunci când vrei să te odihneşti într-o călătorie. Oricâte atracţii turistice vei vizita, te vei scălda într-o linişte molipsitoare şi, desigur, satisfăcătoare. Pentru că pământurile maramureşene te fură şi te ascund în adâncurile lor, ca să simţi până-n măduva oaselor armonia şi pacea care le domină. Acolo nu oboseşti. Acolo-ţi mulţumeşti sufletul care de atâta timp tânjea la o călătorie în sânul naturii. Iar Maramureşul, având şi munţi, şi râuri, şi păduri, este destinaţia perfectă. Dar, pe lângă toate astea, are şi o mulţime de alte atracţii turistice care merită să fie văzute.

Acestea sunt unele dintre ele:

Mănăstirea Bârsana – la mănăstirea asta domină o linişte care-ţi provoacă fiori (de bine!) din cap până-n picioare. Ajungând acolo, îţi dai seama că este exact locul în care trebuie să fii, să îi savurezi liniştea şi frumuseţea. Mănăstirea mai are şi un muzeu plin cu icoane. Icoane foarte vechi, icoane pictate pe sticlă şi lemn, dar şi cruciuliţe şi prosoape. Astfel, ai posibilitatea să afli mai multe despre regiune şi despre cultura maramureşeană.

Biserica Peri – Ei, pe asta chiar trebuie să o vezi! N-ai cum să o ratezi! Ştii de ce? Pentru că Biserica Peri este cea mai înaltă biserică din lemn din Europa. Fascinant, nu? Se poate chiar şi urca la baza turlei, care are aproape 78 metri, ca să te simţi şi tu „la înălţime”!

Muzeul Satului Maramureş – acesta chiar este o bogăţie a Maramureşului. Vezi de toate: ştergare lucrate manual, oale, polonice, unelte de lucru şi multe alte lucruri legate de gospodărie. Ba mai mult, ocazional se porneşte moara de apă ce se află în afara muzeului satului.

Mocăniţa – Ei, de Mocăniţă cred că s-a auzit peste tot. Unde altundeva, dacă nu la Maramureş cu Mocăniţa? Turul cu Mocăniţa durează în jur de 5 ore (poate că-ţi pare mult, dar după ce vor trece orele acestea, o să-ţi pară rău c-au fost atât de puţine!). Mocăniţa merge încet, cu 10 km/h, deci ai şi posibilitatea să faci cât mai multe poze şi guşti din peisaje.

Cimitirul vesel de la Săpânţa – Oare cum ar putea un cimitir să fie vesel?! La Maramureş se poate! Acesta se află în centrul comunei, la biserica parohială, cuprinzând în jur de 800 de monumente de artă populară, fiecare având o semnificaţie unică. Lângă cimitir se află şi muzeul cu acelaşi nume. De ce se numeşte Cimitirul Vesel? Se spune că meşterul cimitirului, Ioan Stan Pătraş, prin unicitatea crucilor şi monumentelor funerare, a încercat să înlocuiască tristeţea care vine odată cu moartea şi a „desenat” cimitirul în culori frumoase, picturi şi sculpturi originale, care, combinându-se, oferă acestuia un aspect mai pozitiv.

Ei bine, acestea sunt destinaţiile care m-au impresionat pe mine şi le recomand cu toată căldura. Desigur, mai sunt multe altele care aşteaptă să fie vizitate şi care vor să te cucerească numaidecât. Deci, nu ezita. Ai ce vedea. Poţi să combini frumosul cu utilul pentru sufletul şi trupul tău, căci, după ce vei părăsi Maramureşul, te vei simţi vindecat de toate tristeţile şi problemele şi îţi vei savura viaţa aşa cum n-ai mai făcut-o niciodată până atunci!

Mihaela Guțu


Publicat

în

,

de către