Jurnalismul online vs. jurnalismul din gazeta scrisă

news-644855_640Jurnalismul a devenit un domeniu de actualitate, tot mai mulți tineri urmând o carieră în acest sector. Atât jurnalismul din presa scrisă, cât și cel online au ca scop informarea și relatarea veridică a anumitor aspecte cotidiene. Odată cu dezvoltarea virtuală a scrierilor jurnalistice a apăru concurența între gazeta tipărită și cea online. Susținătorii jurnalismlui online consideră că maniera de a scrie într-un mediu virtual aduce avantaje atât în domeniul economiei cât și în susținerea ecologiei. Datorită faptului că articolele online nu se tipăresc, sunt excluse cheltuielile pe care le presupun tipărirea, editarea și promovarea gazetelor scise. Reprezintă o manieră economică, presupune doar plata găzduirii web, care este infinitezimală față de cheltuielile presupuse de o gazetă tradițională. De asemenea, jurnalismul online încurajează obținerea informațiilor într-un timp real, iar cititorul nu trebuie să plătească sume considerabile pentru a se informa. 

Jurnalismul online are un impact puternic și asupra ecologiei fiind înlăturat excesul de materie primă în fabricarea hârtiei. Tocmai din această accesibilitate financiară tot mai multe persoane, indiferent de pregătirea profesională, pot să-și exprime opiniile pe diferite subiecte. Este considerat faptul că apar ziariști peste noapte, care în lipsa unor studii în domeniu pot furniza informații eronate creând confuzii și distorsionând adevărul. Pentru a avea o carieră în jurnalismul scris trebuie să ai o pregătire în domeniu și să beneficiezi de resurse financiare pentru a putea publica ziarele. Astfel, nu oricine poate să întreprindă activități jurnalistice, câmpul de accesibilitate în acest domeniu fiind limitat.

Pe de altă parte, jurnalismul online nu poate fi accesat de toată lumea. În România există persoane care nu dispun de acces la interne, cum sunt majoritatea pensionarilor sau populația din zonele rurale mai retrase. Astfel, singura sursă de informare, dar costisitoare rămâne jurnalismul scris. Cu toate acestea jurnalismul online se bucură de un număr considerabil de cititori, întrucât un articol stocat pe o pagină web va putea fi accesat oricând și oriunde, cititorul având acces la subiecte care au fost abordate în trecut și poate realiza cu ușurință o comparație cu evenimentele din prezent.

În ciuda acestor avantaje pe care le presupun scrierile online, există numeroase persoane care atribuie o importanță calitativă deosebită publicațiilor tradiționale, considerând că redactarea unui articol nu poate fi realizată de oricine și oriunde. Cert este că, atât jurnalismul online, cât și cel scris sunt susținute fiecare în parte de un număr semnificativ de cititori.

Mihaela -Ștefania Puțeanu


Publicat

în

,

de către