Johann Strauss II – regele valsului

Johann_Strauss II
Johann Strauss II / Vezi sursa aici

Johann Strauss II, acest compozitor de un talent remarcabil și creativitate pentru voie bună. Regele valsului și compozitorul meu preferat, Johann Strauss mi-a liniștit spiritul de multe ori redându-mi voioșia de care am nevoie zilnic.

E terapie prin muzică! E vorba despre Valsul Dunării Albastre, Viață de artist, Vals imperial, Vocile primăverii, muzică care intră prin urechi și rămâne în suflet! Muzică care descuie inima și o lasă să zburde liberă printr-o sală de bal, valsând într-una până la epuizare.

E sufletul meu care plutește pe aripile ritmului suav și se leagănă în pași de muzică divină iar și iar. Trupul nu simte durere, căci sufletul e fericit, pentru câteva minute acolo, e pur și simplu fericit! La  sfârșit mulțumesc cu o reverență dlui Strauss care a pus  sclipire în sufletul meu și vreau să ies din sala de bal doar că…sunt în sufragerie, revenind la realitate cu bucurie în suflet.

Johann Strauss s-a născut la 25 octombrie 1825 la Viena. Este fiul lui Johann Strauss I, acesta la rândul său un compozitor faimos. Johann Strauss a fost unul din cei mai buni compozitori ai secolului al XIX-lea, consacrat pentru cele peste 500 de melodii de vals compuse, operete, cvartete, muzică de polcă. În timpul vieții sale a fost supranumit Regele Valsului.

Micul Strauss era foarte atașat de muzică drept pentru care a început să studieze vioara în secret cu violinistul din orchestra tatălui său, Franz Amon. Micul Johann a compus primul lui cântec de vioară la vârsta de doar 6 ani. Aflând de isprava fiului său, Strauss tatăl l-a pedepsit aspru, vrând să-i scoată muzica din cap, acesta având planuri pentru micul Strauss să ajungă bancher. Tatăl, era împotriva muzicii pentru fiul său, pentru că muzician fiind știa stilul boem și nestatornic de viață al artiștilor, acesta ajungând ulterior să-și părăsească familia pentru amanta sa, Emilie Trampusch.

Rămas doar cu mama lui, micul Johann a putut să-și îndrepte toată atenția spre cariera de compozitor. A continuat prin a studia contrapunct și armonie cu profesorul teoritician Joachim Hoffmann care deținea o școală privată de muzică.  Talentul său a fost remarcat apoi de mai mulți profesori și violoniști care i-au adus laude necontenit.

Anul 1844, îi aduce debutul la varsta de 19 ani, ca director de concert și dirijor, compunând o muzică celestă și cântând la vioară în timp ce își conducea propria orchestră. Vedem deci ce am fi ajuns să pierdem dacă micul  Strauss ar fi apucat calea spre munca de bancher.

Următorul pas în evoluția lui Strauss, și totodată primul lui loc de muncă serios a fost ocuparea onorabilului post de capelmaistru al celui de-al doilea Regiment Civil din Viena. În perioada 1863 – 1871, Johann a obținut funcția de director al balurilor curtii, moment în care și-a angajat frații, Josef și Eduard, ca dirijori și violoniști.

 

Johann Strauss-fiul a abordat genul operetei, valsul fiind motivul de bază în compoziția operetelor sale. Este considerat părintele valsului vienez, pe care l-a facut celebru, prin cele peste 500 de valsuri, polci, marșuri, cadriluri, mazurci și alte compoziții, pe care le-a promovat cu ajutorul propriei orchestre.

Valsul este un dans cu timpii în trei pătrimi care este descris ca fiind grațios, romantic și elegant pentru un cuplu. Valsul este primul dans de bal destinat cuplurilor.Datorită valsului, barbatul și femeia au fost aduși față în față, iar sala de bal a devenit zona zero a amorezaților sau a celor care voiau să-și afișeze dragostea în văzul tuturor. Acesta a fost motivul fundamental pentru care valsul a intrat în dizgrația bisericii.

Johann Strauss-tatal a contribuit masiv la înflorirea maiestuoasă a valsului, acesta fiind și mai mult învigorat ulterior de Johann Strauss-fiul. Cu toate acestea, valsul a stârnit șoc în acea perioadă, datorita erotismului acestui dans, în care femeia își îmbrățișează strâns partenerul, își închide ochii ca într-un vis fericit, și cei doi par să alunece lin, fără niciun efort, pe ringul de dans. Mișcarea unduitoare, irezistibilă și seducătoare a ritmurilor sale, precum și savoarea melodiilor, care emană dor, dorință și tandrețe, au făcut ca, în mod surprinzător, de-a lungul unui secol, valsul să fie omniprezent.

La varsta de 59 de ani, lui Johann Strauss-fiul i-a fost oferită distincția de Cetățean de Onoare al Vienei. Reprezentant de frunte al operetei clasice vieneze, el este și astăzi unul dintre cei mai iubiți compozitori ai acestui gen.

Vârsta de 74 de ani i-a adus moartea în urma unei pneumonii. Johann și-a dat ultima suflare în brațele devotatei sale soții, Adele. Vedem cum Strauss și-a făcut apariția pe scena vieții ca un artist și a părăsit-o tot în același stil.  Marelui compozitor Johann Strauss i-au fost făcute funeralii naționale și a fost înmormântat la Cimitirul central din Viena, în apropiere de Johannes Brahms și Franz Schubert. Genialul compozitor va rămâne pentru eternitate în sufletele admiratorilor săi și lumii întregi ca „Regele valsului”.

Citate despre Johann Strauss:

Leul tânăr își arată ghearele. Voi avea grijă să i le retez din timp. (Johann Strauss-tatăl,conversație cu soția sa)

Bună seara, tată Strauss! Bună dimineața, Strauss-fiul! A venit, a cântat și a învins. Viena are acum un tanăr și simpatic prinț al valsului, care știe s-o încânte și s-o farmece, Bună dimineața, Strauss-fiul! (articol în ziarul „Der Wanderer”)

Tineretul vienez uită de sine în această pasiune pentru dans, o pasiune pe cât de reală pe atât de minunată, care i-a determinat pe vienezi să facă o adevarată artă din dansul de salon, care întrece cu mult rutina balurilor noastre, deoarece orchestra și valsurile lui Strauss sunt mai presus decât polcile din sălile de dans pariziene. Am petrecut nopți întregi privind mii de oameni care valsau neasemuit în rotiri amețitoare. (Hector Berlioz,1845)

Diana-Elena Melinte