Janos Bolyai – un inventator al geometriei neeuclidiene

Pentru cei interesați de matematică, numele Janos Bolyai nu este deloc străin. Dar poate sunt începători pe aici care încă n-au auzit de faimosul matematician.

Janos Bolyai, născut la 15 decembrie 1802 la Cluj și stins din viață la 27 ianuarie 1860 la Târgu Mureș, a fost fiul matematicianului Farkas Bolyai, mergând pe urmele tatălui. Desigur că persoana care l-a inițiat în matematică și i-a trezit interesul față de științele reale a fost tatăl său. Din păcate, pentru că familia sa nu a dispus de banii necesari pentru a realiza visul copilului – studiul matematicii în străinătate – acesta a studiat ingineria la Academia Militară din Viena în 1817.

Totuși, Janos Bolyai nu s-a dat bătut și, după ce a finisat studiile, a dedicat un an matematicii, punând bazele geometriei neeuclidiene, încercând să demonstreze postulatul paralelelor al lui Euclid. Astfel, putem observa că matematicianul a demonstrat că celebra axiomă a paralelelor este independentă de celelelalte axiome ale geometriei. Mai mult decât atât, acesta a afirmat că geometria lui Euclid nu este unică, căci poate apărea o geometrie mai generală. Janos Bolyai a numit-o știința absolută a timpului. Mai târziu i-a dat denumirea de geometrie hiperbolică neeuclidiană, denumire cunoscută și astăzi.

În 1823 cariera sa iarăși a luat altă cale decât cea a matematicii pure. A devenit ofițer inginer al armatei austriece, cu gradul de sublocotenent. A lucrat în mai multe orașe la fortificații. Abia în 1833 s-a pensionat, având niște probleme de sănătate.

Cu toate că nu a activat prea mult în domeniul matematicii, fiind nevoit să își câștige existența muncind ca inginer, a reușit, până la urmă, să publice rezultatele cercetărilor sale sub formă de anexă, intitulată Appendix, la tratatul tatălui său Tentamen Juventutem Studiosam. Și aceasta nu este unica lucrare a lui Janos Bolyai. Mai este și Responsio, publicată în 1837 și reprezintă un studiu despre numerele complexe.

Deși mulți dintre noi studiază matematica, cineva superficial, cineva mai aprofundat, foarte puțini știu că anume cercetările și descoperirile lui Janos Bolyai au stabilit, într-un oarecare fel, noi baze ale geometriei. Matematicianul a deschis ușile geometriei, dezvoltând-o și prezentând-o lumii.

Mihaela Guțu