Janos Bolyai – un inventator al geometriei neeuclidiene

Pentru cei interesați de matematică, numele Janos Bolyai nu este deloc străin. Dar poate sunt începători pe aici care încă n-au auzit de faimosul matematician.

Janos Bolyai, născut la 15 decembrie 1802 la Cluj și stins din viață la 27 ianuarie 1860 la Târgu Mureș, a fost fiul matematicianului Farkas Bolyai, mergând pe urmele tatălui. Desigur că persoana care l-a inițiat în matematică și i-a trezit interesul față de științele reale a fost tatăl său. Din păcate, pentru că familia sa nu a dispus de banii necesari pentru a realiza visul copilului – studiul matematicii în străinătate – acesta a studiat ingineria la Academia Militară din Viena în 1817.

Totuși, Janos Bolyai nu s-a dat bătut și, după ce a finisat studiile, a dedicat un an matematicii, punând bazele geometriei neeuclidiene, încercând să demonstreze postulatul paralelelor al lui Euclid. Astfel, putem observa că matematicianul a demonstrat că celebra axiomă a paralelelor este independentă de celelelalte axiome ale geometriei. Mai mult decât atât, acesta a afirmat că geometria lui Euclid nu este unică, căci poate apărea o geometrie mai generală. Janos Bolyai a numit-o știința absolută a timpului. Mai târziu i-a dat denumirea de geometrie hiperbolică neeuclidiană, denumire cunoscută și astăzi.

În 1823 cariera sa iarăși a luat altă cale decât cea a matematicii pure. A devenit ofițer inginer al armatei austriece, cu gradul de sublocotenent. A lucrat în mai multe orașe la fortificații. Abia în 1833 s-a pensionat, având niște probleme de sănătate.

Cu toate că nu a activat prea mult în domeniul matematicii, fiind nevoit să își câștige existența muncind ca inginer, a reușit, până la urmă, să publice rezultatele cercetărilor sale sub formă de anexă, intitulată Appendix, la tratatul tatălui său Tentamen Juventutem Studiosam. Și aceasta nu este unica lucrare a lui Janos Bolyai. Mai este și Responsio, publicată în 1837 și reprezintă un studiu despre numerele complexe.

Citește și  Despot - Vodă - domn al Moldovei

Deși mulți dintre noi studiază matematica, cineva superficial, cineva mai aprofundat, foarte puțini știu că anume cercetările și descoperirile lui Janos Bolyai au stabilit, într-un oarecare fel, noi baze ale geometriei. Matematicianul a deschis ușile geometriei, dezvoltând-o și prezentând-o lumii.

Mihaela Guțu