Invitaţie la… cafea

cafeaCafeaua e o binecuvântare a dimineţilor multor dintre noi. Dulce sau amăruie, simplă sau cu lapte, aceasta conferă o savoare specială zilelor noastre, ne delectează simţurile, ne răsfaţă cu aroma sa, ne redă energia şi vigoarea unui nou început, oferindu-ne momente de un delicios şi catifelat răsfăţ. Ritualul acestei preţioase licori revigorante a devenit nelipsit în rândul consumatorilor împătimiţi, iar specialiştii au făcut eforturi de-a lungul timpului să înţeleagă care sunt beneficiile, dar şi dezavantajele pe care le prezintă.

Să subliniem, întâi de toate, avantajele, căci acestea sunt cele care întreţin fantezia unei dimineţi perfecte. În primul rând, specialiştii au demonstrat că cei care consumă cafea sunt mai puţin expuşi diabetului şi bolii Parkinson. Un studiu în acest sens demonstrează un risc mai scăzut al apariţiei diabetului de gradul doi cu 54% şi 30% la bărbaţii şi, respectiv, la femeile care preferă acest lichid, faţă de cei care îl evită. Ba mai mult, aceleaşi cercetări susţin că un consum de cafea regulat ajută la reducerea riscului de Parkinson cu până la 80%. Astfel, în timp ce pentru prevenirea acestei boli cafeina deţine rolul principal, în cazul diabetului, importanţi sunt antioxidanţii acestei băuturi: tocoferolul, acidul clorogenic, anumite tipuri de kinine, dar şi substanţe minerale, precum magneziul.

În al doilea rând, există demonstraţii ştiinţifice care relevă potenţialul cafelei de a proteja aparatul digestiv de anumite afecţiuni. Astfel, două ceşti de cafea pe zi reduc riscul cancerului de colon cu 25%, o boală tot mai frecventă a societăţii actuale, din cauza alimentaţiei nesănătoase. Cafeaua are capacitatea de a creşte secreţia biliară şi de a stimula motilitatea intestinală, ajutând totodată la prevenirea cirozei hepatice şi a litiazei biliare. În plus, cafeaua devine adesea un remediu esenţial în dispariţia durerilor de cap, iar la bătrâni ea are o contribuţie majoră în îmbunătăţirea memoriei pe termen scurt şi l dobândirea unor timpi de reacţie mai buni.

Desigur că şi consumul de cafea trebuie să stea sub semnul moderaţiei. Un consum excesiv de cafea poate dăuna organismului, determinând un ritm cardiac rapid, insomnie, nervozitate, ameţeli şi tremuratul mâinilor. Ea este contraindicată persoanelor ce suferă de afecţiuni ale inimii, mai ales hipertensivilor, bolnavilor neuropaţi, hipocondrici, nevrotici sau celor care întâmpină probleme legate de insomnie.

În ciuda diversităţii de opinii, nu putem contesta totuşi că această deosebită deţine o lungă şi frumoasă tradiţie, consolidându-şi o istorie proprie, cu iz de poveste, ce continuă să-şi ţeasă magia cu fiecare ceaşcă băută. Aşa că… ce-ar fi să discutăm mai multe la o cafea?

Adelina-Mihaela Poenaru


Posted

in

by