Între realitate şi fantezie la Sighişoara Medievală - Revista EduSoft

Între realitate şi fantezie la Sighişoara Medievală

sighisoara6În acest week-end, 23-26 iulie 2015, lumea medievală s-a trezit la viaţă la Sighişoara, unde a avut loc cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală. Festivalul a întrunit numeroşi meşteri, trupe şi ansambluri artistice, trupe şi companii de teatru, dar şi mai multe Ordine Cavalereşti, care, împreună, au creat o atmosferă plăcută.

Norocul m-a adus şi pe mine în Sighişoara sâmbătă, aşa că am profitat de ocazie şi am decis să mă pierd pentru câteva ore în lumea medievală. În situaţia mea s-au aflat oameni din toate oraşele ţării, dar şi turişti străini, care au fost vrăjiţi de întâmplările care aveau loc în incinta cetăţii Sighişoara. M-am lăsat captată de muzica de epocă, de oamenii costumaţi, de dansurile lor, de micile bătălii în care se înfruntau  cavalerii, de domniţele frumos aranjate, dar şi de micile meşteşuguri pe care le-am analizat minuţios în drumul meu.

Unul din lucrurile care m-au impresionat cel mai mult a fost intenţia orgnizatorilor de a doborî, în fiecare zi, câte un nou record posibil de  trecut în Turnirul faptelor demne de Recorduri Mondiale,  cum ar fi :

  • Spada Titanilor – cea mai mare spadă ornamentală ridicată într-un festival medieval, cu o lungime de 4,5 metri;
  • Drapelul Cavalerilor – cel mai mare drapel arborat într-un sit istoric, cu lungime de 30 de metri și 5 metri lățime;
  • Hrana Uriașilor – cel mai mare covrig dintr-un festival medieval, cu diametrul de 20 metri;
  • Masca Vraciului Vindecător – cea mai mare Mască Populară Românească, de 5 metri înălțime.

Deși era foarte multă agitație, domina o stare de fericire, de petrecere, când oamenii uită de problemele zilnice și învață să prețuiască lucrurile rare, de care nu se pot bucura în fiecare zi. Nu a lipsit nici mirosul grătarelor, al porumbului fiert și nici delicatesele precum ciocolata de casă, mere glazurate sau gogoși. Împreună, toate acestea reunite, au creat mediul perfect pentru Festivalul Sighișoara Medievală.

Claudia-Elena Lupu