Intrarea cu sau fără plată în muzee?

mona-lisa-690203_1280Muzeele au rolul de a conserva  și de a transmite obiceiurile, aspectele specifice unei anumite epoci, a unei tendințe sau o anumită cultură. În prezent, în România, numărul persoanelor care vizitează aceste spații de o încărcătură culturală extraordinară este modest. Unul dintre factorii care provoacă un oarecare dezinteres față de muzee o reprezintă taxa de intrare, care în anumite situații este destul de piperată. Muzeele simbolizează tezaurul național aducând în lumina publicului detalii pe care nici documentarele, nici emisiunile TV cu un caracter cultural nu le pot evidenția. Fie că vorbim despre arheologie, literatură sau istorie, o vizită la muzeu presupune o transpunere într-un anumit timp ancestral, o împletire între imaginile vizuale și indicațiile auditive, redate fie prin prezența unui ghid, fie prin intermediul unor înregistrări audio îndrumătoare.

Dreptul la cultură este liber prin lege, iar limitarea intrării la o expoziție reduce numărul vizitatorilor. Deși centrele de cultură beneficiază de fonduri alocate de guvern și de alte surse de investiție, de cele mai multe ori suma primită este insuficientă pentru a acoperi toate cheltuielile pe care le presupune funcționarea unui muzeu (impozit, reparații, personal etc.). Astfel, taxa de intrare este o necesitate pentru ființarea acestor instituții.

Numărul de vizitatori este diminuat considerabil și de taxa impusă de unele muzee pentru pozele din interiorul clădirii. Oamenii doresc să imortalizeze momentele în care vizitează anumite locații, iar o restricționare îi îndepărtează. Mulți români preferă să renunțe la vizitele culturale, nu dintr-un dezinteres față de cultură, ci din cauza insuficienței financiare. Spre exemplu, în timpul evenimentului care se desfășoară în fiecare an, Noaptea muzeelor, intrarea fiind liberă, s-a constatat amploarea vizitelor în cadrul muzeelor.

Mihaela – Ștefania Puțeanu


Posted

in

, ,

by