Influența fazelor Lunii asupra omului și naturii

Lună PlinăMultă lume crede că de pe Lună pornesc forțe copleșitoare și, totodată, neliniștitoare. Oamenii de știință au descoperit, într-adevăr noi și fascinante legături între Lună, om și natură.

Dintotdeauna, Luna i-a atras pe oameni în mrejele ei și le-a înfierbântat fantezia. De forțele ei, chipurile magice par să influențeze în egală măsură omul și natura, se leagă mituri și basme.

Sigur este că forța de atracție a satelitului Pământului provoacă mareele oceanelor, așadar fluxul și refluxul. N-ar fi oare posibil ca Luna să influențeze și restul naturii, împreună cu ființele sale?

La urma urmei, corpul omenesc se compune din aproximativ 75% din apă.

Medicul american Arnold I. Lieber presupune că organismul resimte nu numai fluxul și refluxul, ci chiar și mareele înalte. Aceste mini-maree ar fi responsabile, în opinia lui, pentru inflamarea țesuturilor și pentru excitabilitate, în special când e lună plină. Cum s-ar explica altfel faptul că, atunci când e lună plină, mulți oameni se simt neliniștiți și grăbiți? Mulți suferă de insomnie sau irascibilitate.

Nimicuri, care într-o seară normală  sunt rezolvate în 5 minute, pot degenera într-o ceartă urâtă. Libido-ul pare să fie, de asemenea, vizat de Influența Lunii pline. Astfel, librăriile raportează vânzări crescute de literatură erotică ori de câte ori pe cer apare o Lună plină, rotundă.

Pofta de alcool pare să fie, de asemene influențată de Lună: cu puțin înainte de Luna nouă sau de Luna plină au fost înregistrate surprinzător de des mari concentrații de alcool în sânge. Consumul excesiv de alcool poate fi condiționat de ritmurile Lunii.

Înainte vreme, credința în multiplele efecte ale Lunii era ceva de la sine înțeles. Astfel în limba română cuvintele lunatic, somnambul provin din cuvântul latin lunaticus (care locuiește pe Lună). Vechii romani credeau că Luna influențează spiritul omenesc, fiind siguri că unele stări sufletești sunt influențate de fazele Lunii.

Influența Lunii

Cronobiologia, o ramură a medicinii, se ocupă de legitățile desfășurării în timp a proceselor vitale, așadar, de influența diferitelor ritmuri asupra omului și animalului, începând cu secundele și până la ritmurile zilnice, lunare și anuale.

Se pare că, cronobiologii au constatat că întreaga natură este foarte sensibilă la lumina Lunii. Muștele înțeapă mai tare, șobolanii mușcă mai des, peștii înoată la mai mare adâncime. Cercetătorii au putut dovedi că vietățile marine, ca de pildă algele, se mișcă odată cu mareele. În timpul refluxului, algele diatomee monocelulare ies din nisip și dispar din nou, cu câteva secunde înainte de apariția fluxului.

Conform unor studii, ritmul noapte-zi și strălucirea variabilă a Lunii influențează organismul uman. Chiar și cele mai mici intensități ale luminii Lunii influențează puternic sistemul hormonal uman.

Este adevărat că o noapte cu Lună plină este deosebit de luminoasă. Tot atât de adevărat este că și în zilele noastre, când folosim lumina electrică și nu mai suntem dependenți de diferența dintre zi și noapte, ceasul biologic și subconștientul continuă să acționeze asupra noastră. Cronobiologii merg chiar mai departe. Pentru ei nu pare să fie deloc o întâmplare faptul că ciclul menstrual al femeii are o durată medie de 29,5 zile, corespunzând exact duratei unei faze lunare. Multe civilizații își țineau în timpul Lunii pline serbările închinate fertilității. Să fie asta doar o coincidență? Sau, poate, civilizațiile din vechime cunoșteau puterea Lunii și o foloseau? Cercetările pornesc de la faptul că înainte vreme ovulația multor femei coincidea cu Luna plină.

Popoarele primitive se orientează și astăzi după Lună, atunci când au de îndeplinit anumite ritualuri. Chiar și Hipocrat, un renumit medic din Antichitate, era convins de existența unei legături între poziția stelelor, a Lunii și starea de sănătate a omului.

Prin țesutul nostru nervos circulă un curent continuu slab, ce poate fi influențat de câmpuri electromagnetice. Acest lucru se răsfrânge asupra pragului de excitabilitate și duce la declanșarea impulsurilor nervoase. Iar câmpul magnetic al Pământului se schimbă în funcție de poziția Lunii, chiar dacă numai într-o măsură infimă.

Cum ne influențează fazele Lunii ?

  • Luna nouă stimulează creșterea și vitalitatea, este vremea ideală pentru orice început, pentru o dietă sau o cură de slăbire. Acum este momentul cel mai propice pentru împăcări și meditație.
  • Luna în creștere, deciziile luate în faza de Lună nouă se pot schimba, sunt favorizate acumulările și construirea. Se refac forțele. Propice pentru creșterea vitelor, afacerile financiare și clăditul căminului. Plantele cresc mai bine.
  • Luna plină, are acea mai puternică acțiune, totul devine mai intens, mai abundent. Favorizează recolta de miere și conservarea legumelor și fructelor. Atenție: când e Lună plină certurile pot deveni rapid violente.
  • Luna în descreștere. Fază de ușurare, balastul este aruncat. Este momentul potrivit pentru a scăpa de probleme indiferent dacă sunt fizice sau sufletești, și pentru relaxare. Perioadă bună pentru operații și tratamente stomatologice.

Luna va continua să țină oamenii sub vraja ei și oricina va încerca să-i pătrundă taina va păți același lucru – atunci când va încerca să-i cerceteze influențele sub aspect strict rațional și științific, ele îi vor scăpa. Luna dovedește că nu toate fenomenele pot fi explicate.

Diana-Elena Melinte


Publicat

în

, , , ,

de către