În Bucovina răsună chiar şi inima

„Nu-i nicăierea pe pământ,

Nici omenie mai frumoasă,

Nici ceruri nu-s, nici munţi nu sunt,

Ca-n Bucovina mea de-acasă.”

– Adrian Păunescu

Bucovina, frumoasa Bucovină! Câte s-au vorbit, câte s-au scris, câte s-au cântat despre Bucovina! Şi câte o să ne mai spui şi tu dacă o să ajungi pe acolo!

Sunt sigură că într-un sfârşit de săptămână frumos, când o să te trezeşti dimineaţa şi o să te simţi liber să faci ce vrei, o să alegi să ajungi în Bucovina. O să-ţi bei cafeaua, o să îţi cumperi nişte mere şi cornuri cu ciocolată şi o să porneşti la drum. Pentru că o să vrei să simţi libertatea aceea. Vei dori să evadezi şi să te ascunzi undeva. Iar Bucovina este exact regiunea pe care trebuie să o alegi. Iar eu o să te ajut să-ţi adaugi pe listă nişte obiective turistice pe care nu le poţi rata!

Ei, ce altceva să vizitezi întâi, dacă nu Mănăstirea Putna, prima mănăstire ctitorită de Ştefan cel Mare? Este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România datorită atât arhitecturii, cât şi împrejurimilor. Sunt sigură că îţi vei calma spiritul şi îţi vei aduna puterile pentru următorul punct de pe listă, şi anume Salina Cacica. Salina Cacica este una dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură. Mai mult decât atât, la adâncimea de 25 m s-a deschis şi o bisericuţă în toată legea. Ca să ajungi la capelă, trebuie să cobori o scară de 192 trepte.

Lacul Sărat, Salina Cacica

Se ştie că Bucovina e bogată în mănăstiri, aşa că vei putea savura multe dintre ele. Ghici care e următoarea destinaţie! Mănăstirea Voroneţ, desigur. Pe asta n-ai cum să o ratezi, căci este cea mai cunoscută mănăstire din România datorită albastrului de pe pereţii clădirii şi, numaidecât, pentru că a fost ctitorită de Ştefan cel Mare. Albastrul de Voroneţ se păstrează intact de circa 500 de ani, iar picturile sunt de o complexitate uimitoare, reprezentând tradiţii şi conţinând elemente istorice.

Iar dacă tot vei fi pe lângă Gura Humorului, de ce să nu admiri şi Mănăstirea Humor? Aceasta, de asemenea, se bucură de picturi murale excepţionale, precum şi de frescele din interior, care sunt realizate în stilul celorlalte mănăstiri bucovinene.

Acum să trecem la tradiţii! Sigur ai auzit despre ouăle încondeiate din Bucovina. Dacă n-ai auzit, vei fi plăcut surprins când vei păşi pragul Muzeului Oului din Vama. Este un muzeu particular, aparţine Letiţiei Orsivschi. Letiţia are aproximativ 3000 ouă în muzeu, cuprinzând istorii din întreaga lume, fiecare având un decor unic şi fiecare fiind de o diversitate uimitoare.

Sursa: www.crestinortodox.ro

Şi ultima destinaţie, una pe care o recomand cu drag: Cetatea de scaun a Sucevei. Acolo te simţi de parcă trăieşti într-o altă lume, simţi şi tu cutremurul care a pus, cândva, stăpânire pe cetate. Te trec fiorii şi-ţi aduci aminte evenimente istorice, de parc-ai fi fost şi tu acolo. E frumoasă. Dar, din păcate, trebuie să menţionez că se putea să fie mai frumoasă, mai puţin bogată în ruine. Lipsa de fonduri menţine cetatea într-un continuu proces de restaurare. Totuşi, nu vei putea trece pe lângă cetate fără să vrei să o vezi. Vei simţi nevoia.

Ţi-a plăcut Bucovina? Nu-i aşa că-i o regiune de vis, de o frumuseţe nemaivăzută? Trebuie să ajungi în inima Bucovinei ca să-ţi simţi inima proprie bătând mai rapid decât niciodată. Pentru că asta trezeşte-n noi Bucovina: trăiri intense şi emoţii de neuitat.

Mihaela Guțu


Publicat

în

,

de către