Hristos din Abis

Vă puteți imagina că există sculpturi subacvatice? Și că nu sunt aruncate în mări sau oceane, ci amplasate direct acolo? Hristos din Abis (în italiană: „Il Cristo degli Abissi”) este o asemenea sculptură, reprezentându-l pe Iisus, cu brațele ridicate și privind spre suprafața apei.

În anul 1947, în apropiere de Portofino, Liguria, un echipaj condus de celebrul pm de știință Jacques-Yves Cousteau făcea scufundări, pentru a studia misterele florii și faunei subacvatice, din Marea Mediterană.


This photo of Sail Fish Scuba is courtesy of TripAdvisor


Prietenul lui Cousteau, Darius Gonzatti, a murit chiar acolo. El a fost primul scafandru italian care a folosit aparat autonom de respirat sub apă. Statuia din bronz a fost amplasaă în locul unde a decedat Gonzatti. Statuia a fost realizată de artistul Guido Galleti în 1954. A avut la bază ideea lui Duilio Marcante. Statuia are 2,5 m înălțime, cântărește 260 kg, este amplasată sub apă la adâncimea de 25 metri. Statuia îl întruchipează pe Iisus, cu brațele întinse privind spre suprafața apei.

Există o copie a statuii, în mărime naturală, în interiorul abației San Fruttuoso, lângă Portofino.

În noaptea ultimei duminici din luna iulie a fiecărui an, pe țărm are loc o ceremonie în memoria tuturor celor care și-au pierdut viața în apă. Apoi scafandrii coboară în mare la Hristos și Îi pun pe cap o cunună de lauri.

Aceasta nu este singura statuie subacvatică, reprezentându-l pe Hristos! Altele se află în largul insulei Grenada din Marea Caraibe (1961) și în Key Largo, Florida (1965).