De ce fetele nu vor să fie în domeniul tehnic?

Generația Y (sau Millenials) este o generația născută la începutul anilor 90’, după căderea comunismului. Această este o generație care nu a cunoscut bariere precum generațiile anterioare, o generație liberă, totul fiind la un click distanță. Tinerii petrec mult timp în față PC-ului, având activități diverse: socializare, jocuri, vizionat filme.
Totuși putem observă în societate tineri care nu reușesc să se integreze, care se simt dezorientați. După terminarea liceului unii renunță la ideea de a merge la facultate, având concepția că vor pleca în străinătate și că se vor descurcă. Alții se duc la o facultate deoarece simt o presiune din partea părinților, a școlii, a societății. Absolvirea unei facultăți și primirea unei diplome o consideră o punte spre a își găsi un job decent.
Putem vedea că unii din ei nici nu au nici cea mai vagă idee despre ce vor să facă în viață, ce pasiuni au, ce țeluri vor să atingă. Deși există o multitudine de oportunități de învățat noi abilități precum programare sau oportunități de a călători prin intermediul programelor Erasmus, aceștia aleg să se limiteze numai la petrecerea unui timp la cursuri și după aceea să își petreacă timpul pe jocuri ori în cluburi. Putem spune că ei și-au creat propria lume (mediocră) în care se simt comfortabil. Acum să ne gândim: ce speranțe avem noi că țară dacă unii tinerii nu au o direcție clară legată de ei și de viitorul lor?
Consider că una din cele mai mari nocive activități pentru un tânăr este de a petrecerea timpul jucând jocuri. E adevărat că există și tineri care trăiesc din acest „job”, dar nu cred că această activitate te poate ajută cu adevărat în viață. Viața presupune muncă, hobby-uri dar și activități casnice (gătit, făcut curat). Mixul acestor activități te ajută să te maturizezi (înțelegi ce înseamnă responsabilitățile) și să afli cum îți poți organiza timpul mai bine. Deci, am ajuns la un punct important: disciplină. Disciplina reprezintă podul dintre țeluri și realizări. Lipsa acesteia aduce sau creează haos în viață , iar haosul înseamnă autodistruger e(sau viață „moartă”).
Un alt aspect relevant reprezintă platformele de socializare, tinerii petrecând mult timp (timp mort). Aceste platforme au creat o lume paralelă, în care unii unii își afișează într-un mod exagerat aspecte din viață personală, trăind pentru a fi „apreciați” de către prieteni.
Aici sexul feminin a fost cel mai afectat de acest „curent”. Multe tinere consideră că afișarea unor poze indecente e un lucru normal, un mod de a trăi. Aici excesul de pornografie și media au o influență enormă, promovând persoane de sex feminin care simbolizează vulgaritatea etc. Multe din adolescente aspiră la o viață de fotomodel, considerând că etalarea corpului reprezintă demnitatea/integritatea unei femei („feminism”). Și acum ne întrebăm: de ce femeile nu abordează job-uri precum informatica, ingineria sau orice alt domeniu intelectual? De ce multe tinere doresc să devină „make-up artist” , manichiură/pedichiură sau bărmănițe?
Nu aș dori să se înțeleagă că aceste joburi sunt inutile sau că nu aș respecta femeile care au astfel  de slujbe. Dar există un exces de astfel de servicii și multe tinere nu aspiră spre ceva mai complex. Se mulțumesc cu puțin, în ideea că părinții le vor ajută la infinit, că sunt tinere și că trebuie să se distreze.
Observăm o abundență de afișe pe stâlpurile străzilor, cu anunțuri de videochat. Aceste anunțuri imprimă ideea în capul unor fete imature că pot câștiga sume mari de bani într-un mod facil. Dar hai să fim serioși: videochat-ul e un mod de prostituție mascată.
E un mod mediocru de a privi viață, dar am înțeles că asta se întâmplă când tinerii nu au modele reale de urmat. Mă doare să văd că societatea nu pune stop acestei mentalități distructive.
Acum să revenind la întrebarea de ce femeile nu abordează joburi în domenii tehnice. Am citit diferite articole despre diferențele psihologice dintre bărbați și femei. E clar că nu există egalitate! Suntem diferiți din punct de vedere biologic și psihologic. Dar consider că acel aspect aduce un plus societății: diversitatea. Legat de psihologie, există diferite teorii, unele se confirmă altele nu, acestea bazându-se pe statistici. Bărbații gândesc analitic, tehnic, bazându-se mult pe logică, iar femeile mai mult pe emoții, pe interacțiune umană (acesta ar fi motivul pentru care multe femei sunt în posturi HR și bărbații în posturi tehnice).
Totuși, în ultimul timp observăm că există și femei care abordează domeniul tehnic. Mă bucur mult să văd acest lucru, îmi dă speranța că generația această are un viitor și că putem spera că România se va schimbă.
Un motiv pentru care femeile nu abordează domeniul tehnic e și modul în care au fost crescute. Părinții fac o mare greșeală când nu își încurajează fetele să abordeze anumite activități „masculine” precum: a face puzzle, a juca șah. Am auzit multe cazuri în care părinții își îmbracă fetițele în prințese, creând astfel o imagine falsă despre lumea din jur. A îți învață fata să joacă șah sau să se joace cu LEGO nu îi va distruge feminitatea. Consider că aceste activități ajută la dezvoltarea unei gândiri logice, la dezvoltarea inteligenței.
Dacă ne dorim copii inteligenți și creativi trebuie să investim foarte mult timp și răbdare, fără să așteptăm ca școala să preia din responsabilitatea pe care o avem noi că părinți.
M.C.

 


Publicat

în

, ,

de către