Joseph Haydn – „Părintele simfoniei”

Joseph_Haydn(Franz) Joseph Haydn (n. 31 martie 1732, Rohrau / Austria – d. 31 mai 1809, Viena), numit și „Părintele simfoniei”, a fost un compozitor austriac, alături de Wolfgang Amadeus Mozart şi Ludwig van Beethoven face parte din rândul marilor personalităţi prolific muzicale ale epocii clasice vieneze.

Tatăl său, Mathias Haydn, era rotar, iar mama sa, Anna Maria Koller, fusese bucătăreasă la familia contelui Karl Anton Harrach. Dar, deşi provenea dintr-o familie modestă, Franz Joseph Haydna a demonstrat din copilărie, veleitățile sale muzicale neobișnuite. De la vârsta de 6 ani, acesta a fost crescut, îndrumat și antrenat de un văr care fusese director de școală și dirijor în orașul Hainburg.


Franz Joseph Haydn a fost recrutat la vârsta de 8 ani să cânte în cor la Catedrala Sf. Ștefan din Viena, iar după ce a plecat din cor, la vârsta de 17 ani, a început sa se susțină singur din punct de vedere financiar din cântatul și predarea vioarei, în timp ce studia contrapunctul și armonia.

Între timp a întreprins un curs dificil de auto-instruire prin studiul lucrărilor muzicale ale lui Carl Philipp Emanuel Bach și a unor manuale de teorie muzicală și primește o șansă extraordinară de a lucra cu renumitul compozitor italian Nicola Porpora.

În anul 1755, Franz Joseph Haydn compune primele cvartete de coarde pentru baronul Karl Josef von Fürnberg iar din anul 1759 devine director muzical pentru contele Ferdinand Maximilian von Morzin în Lukawitz (azi: Lukavec / Republica Cehă).

În anul 1765/1766, Franz Joseph Haydn devine Prim-Kapellmeister – şef de orchestră (după moartea lui Gregor Joseph Werner) la curtea prinţului Nikolaus Joseph Esterházy pentru care va lucra timp de 30 de ani cu rangul de ofiţer de curte („Hofoffizier”).

Franz Joseph Haydn a vizitat frecvent Viena în suita prințului, iar în urma acestor vizite s-a dezvoltat o prietenie strânsă între el și Wolfgang Amadeus Mozart, ambii compozitori fiind inspirați de munca celuilalt. Mozart a declarat că a învățat de la Haydn cum să scrie cvartete și i-a dedicat acestuia un set superb de șase astfel de lucrări.

Perioada din 1768 până în 1774 marchează maturitatea lui Franz Joseph Haydn ca și compozitor.
Numeroasele opere pe care le-a scris de-a lungul timpului (cvartete de coarde Opus 20, Sonata pentru pian în do minor, simfoniile în chei minoreTrauersymphonie în mi minor, nr 44, “Farewell” Symphony nr 45) i-au îmbunătățit nu doar reputația sa cât și pe cea a Curții Esterházy.

În anul 1790, Franz Joseph Haydn se mută la Viena, după ce urmașul prințului Nikolaus Joseph Esterházy desființează orchestra, unde se reclădește prietenia sa cu Mozart și intră în loja masonică „Zur wahren Eintracht” („Spre adevarata armonie”).

Universitatea din Oxford ii acorda titlul de Doctor honoris causa iar la ceremonia de decernare Franz Joseph Haydn face o reprezentație cu executarea Simfoniei Oxford (Hob. I: 92).Apoi, în Londra, compune simfonii (Hob. I: 93-104) – Simfoniile Londoneze – si șase cvartete de coarde (Hob. I: 69-74), care reprezintă cele mai importante creații ale sale.

Franz Josef Haydn a murit în Viena la vârsta de 77 de ani, la 31 mai 1809.

Daniela Anei


Posted

in

by