Îngheţată în… farmacie

Vine o zi în care „te lasă roatele”. Și-atunci mergi scârțâind din încheieturi până la prăvălia cu scofeturi făcute în laboratoare, ca să te îndopi sănătos și la propriu, și la figurat. Cu gândul la ace și bisturie, un pumn de pastile pare o alegere mai a cătării. Așa că, din moment ce camera de tortura a spitalului e gonită din minte, singura durere care mai ustură e… gaura buzunarului. Acolo lovește tare frica dacă pășești în farmacie. Iar de pășit, pășim toți când ne vine rândul, exact așa ca la examen sau la spovedanie: rugându-ne la toți sfinții!

Iată că a venit timpul să intru și eu în „service”, așa că n-am scăpat de medicamente nici plimbându-mă pe străzile din Slănic Moldova. Desfătarea în aerul tare de pădure a făcut o pauză ca să trec eu pragul farmaciei Sfântul Spiridon. Mintea mea a făcut un truc ca eu să cred că farmacia e de fapt a! Sfântului. Și-așa am căpătat curaj, zicând că are să fie de bun augur și c-o găsesc leac pentru toate durerile. Autosugestie ori intervenție divină… cui îi mai pasă? Rezultatul a fost perfect, căci am găsit soluție chiar și pentru usturimea din buzunar!

Întrând, priveam plictisită în jur, cu gândul să cumpăr ce-am de luat și să ies mai repede. Dar Sfântul… nu a fost mulțumit de atitudinea mea, așa că a trimis un semnal auditiv. Un alt client a rostit „incantația” care, ajungându-mi la urechi, mi-a deschis ochii simțindu-mă de parcă nu fuseseră până atunci deschiși: „Aceasta e singura farmacie care oferă înghețată!” Ei, zău că aceasta era ultima frază pe care mă așteptam s-o aud într-o farmacie. Am făcut o piruetă în loc, cu radarele după frigider. Ce să vezi?! Gluma nu era deloc glumă. Înghețata aștepta acolo.

                    inghetata

Cu interesul declanșat, am început a sta la coadă rotindu-mi ochii vioi, ca să descopăr mai bine farmacia aceasta cu atingere divină. Răcoare, un aer parfumat ce-ți amintea de sănătate – nu de medicamente, decor plăcut în care se jucau culori vesele, un raft irezistibil cu produse pe placul femeilor și încă ceva irezistibil: două domnișoare farmaciste, tinere, zâmbitoare și plăcute ochiului. Piesa de rezistență – frigiderul cu înghețată și promoția ce-l însoțea: cumperi în valoare de 20 de lei și primești recompensă un desert răcoritor. Acum spuneți voi… că nu umblă sfinții cu șmecherii!

N-am crezut să spun vreodată că printre locurile de vizitat într-o stațiune, aș recomanda… și o farmacie! Dar uite că-mi calc pe… imaginație, și scriu cu toate literele (ca și cum aș zice în gura mare) că Farmacia Sfântul Spiridon din Slănic Moldova e unul dintre locurile în care vreți să ajungeți. Pentru că, până la urmă, o farmacie este o binecuvântare. Când nu ți-e bine, știi că are leacul la care râvnești, iar numai gândul că e la îndemână înlătură deja jumătate din durere. La fel cum citirea corectă a cerinței înseamnă o problemă pe jumătate rezolvată, luarea în seamă a cuvintelor mele poate duce la o vindecare mai rapidă. Aproape de centrul Slănicului, farmacia e aproape și de inima clientului, și de buzunarul lui. Cu o atmosferă proaspătă și relaxată este întâmpinat oricine îi trece pragul, ca să-și lase durerea în frigiderul cu înghețată, ieșind înapoi cu buzunarul vesel și cu inima fericită. Și-apoi puteți să spuneți că-i marketing făcut cu cap, ori că-i har dumnezeiesc dat de Spiridon.

Gabriela Tăbăcaru