Faeton – Legenda primului Pământ

Sistemul SolarUnii specialiști spun că există o teorie care afirmă că în sistemul nostru solar a existat în urmă cu mult timp o a zecea planetă, denumită Faeton sau Phaeton.

Ca să sprijine această teorie, astronomii amintesc de o legendă veche grecească care vorbește despre existența Faeton, fiul lui Helios, zeul soarelui. Dar oare ce s-a întâmplat cu această planeta?

A existat doar în legendă sau poate încă se află în sistemul nostru solar, dar rămâne necunoscută? Sau poate a căzut victimă vreunei catastrofe cosmice, dar oare care este legătura dintre Faeton și planeta Pământ?

Aflați în cele ce urmează!

În vremuri mitice îndepărtate, Faeton era fiul lui Helios, zeul Soarelui și al Oceanydei (Clymenei). Faeton fusese crescut de Clymene, Helios nefiind o imagine parentală exemplară în viața acestuia. Ulterior, fiul află de existența tatălui său și de originile divine pe care le moștenise. Legenda spune că, într-una din zile, Faeton s-a lăudat prietenilor săi că tatăl său ar fi chiar zeul Soarelui. Aceștia nu i-au dat crezare, cerându-i să le aducă dovezi.

Faeton s-a dus direct la tatăl său să îi ceară carul (soarele) ca să-l conducă pentru o zi. Helios care jurase fiului său că îi va îndeplini orice dorință, a încercat din răsputeri să-l înduplece să se răzgândească, dar Faeton rămase neclintit. Văzând că nu-i chip să-i schimbe decizia, Helios l-a învățat pe Faeton cum să coordoneze carul și după multe sfaturi îl lăsă să preia frâiele.

A doua zi, Faeton s-a urcat în car, și preluând controlul frâielor s-a ridicat până în înaltul cerului. Inspăimântat de înălțimi, acesta pierde controlul asupra cailor albi ai lui Helios. Întâi s-a ridicat prea sus în cer, lucru care a dus la răcirea neobișnuită a Pământului, apoi a coborât prea jos, unde a pârjolit Pământul, și se crede că aici a creat deșert în Africa. Văzând acestea, Zeus l-a trăznit pe Faeton pentru a preveni și alte catastrofe, acesta s-a prăbușit în râul Eridan.

zeus
Zeus

Este posibil să existe o legătură între legenda aceasta și teoria despre o cometă care s-ar fi prăbușit pe Pământ și care ar fi provocat o megacatastrofă. Unii specialiști sunt de părere că în sistemul nostru solar ar mai fi existat o a zecea planetă de mari dimensiuni care se rotea în jurul Soarelui și care ar fi fost între orbitele lui Marte și Jupiter. Acest lucru ar confirma existența multor asteroizi în acest loc. Este posibil să fi existat acolo o planetă care s-a dezintegrat din cauza gravitației planetei Jupiter. Acest lucru, ar fi putut avea loc doar în istoria timpurie a sistemului solar, miliarde de ani în urmă.

Planeta de rău augur, Faeton, se pare că nici n-ar fi putut exista vreodată, dar continuă să fie invocată de-a lungul secolelor de către astronomii și astrologii specializați în descifrarea și interpretarea textelor biblice și manuscriselor, aceștia încercând de multe ori să schimbe imaginea sistemului nostru solar în ochii omenirii.

Totuși breșa dintre Marte și Jupiter este neobișnuit de mare, dublu față de cât ar trebui să fie. Să fi existat viață pe Faeton? Dacă Faeton ar fi existat aici, între Marte și Jupiter la o distanță de aproximativ 350-400 milioane de kilometri depărtare de Soare, o distanță de două ori mai mare decât Pământul, atunci acest lucru ar duce la imposibilitatea formării unei surse de viață. Deci, chiar dacă ar fi existat, pe planeta Faeton ar fi fost condiții vitrege.

Alți specialiști afirmă faptul că dispariția Atlantidei ar fi fost provocată de Faeton. În concluzie, din punct de vedere științific, nu s-a dovedit existența concretă a planetei Faeton, dar cei ce nu sunt în totalitate sceptici, găsesc aceste teorii suficiente pentru a insufla credința că Faeton chiar a existat, și e posibil să fie unul din secretele lumii. Sitemul solar și spațiul cosmic au fost întotdeauna surse de mister și curiozități, nu ar fi de mirare, dacă în acel loc ar fi existat totuși o altă planetă.

Diana-Elena Melinte

PS Iată mai jos o lecţie de astronomie a Cătălinei Budurin, despre Familia Soarelui:


Publicat

în

, , ,

de către