Edith Clarke - prima femeie inginer - Revista EduSoft

Edith Clarke – prima femeie inginer

Edith_ClarkeEdith Clarke a fost mai mult decât primul inginer femeie, ea a fost şi primul profesor de sex feminin de inginerie electrică la Universitatea din Texas, Austin.

Născută într-o comunitate agricolă mică în Maryland la 10 februarie, 1883, doamna Edith Clarke s-a specializat în analiza sistemului de putere şi a scris Analiză Circuitului de Curent Alternativ. Sisteme de Alimentare.

Clarke a lucrat la General Electric (GE) din 1919 până în 1945, iniţial angajată cu titlul locului de muncă „de calculator.”

A plecat de la GE timp de un an, în 1921 pentru a preda fizică la Colegiul Femeilor Constantinopolului în Turcia. În 1921 Clarke a obţinut, de asemenea, un brevet de invenţie pentru un calculator grafic care a fost folosit pentru calcule ale unei linii de transport electrice. În 1922 Clarke este devine, în mod oficial, inginer în electricitate, salarizată la GE.

În 1954, ea a primit premiul Lifetime Achievement Award de la Societatea Inginerilor Femei, pentru contribuţiile sale în domeniul graficii şi munca sa în instabilitatea sistemului. Edith Clarke a murit cinci ani mai tîrziu, pe 29 octombrie 1959 în Olney, Maryland.

De-a lungul carierei sale, Clarke a mai fost onorată cu alte premii. Ea a fost prima profesoară care a ajuns în Tau Beta Pi, cea mai veche fraternitate de inginerie electrică. A publicat, de asemenea, numeroase lucrări în revistele AIEE şi General Electric Review. Prin aceste publicaţii a câştigat două premii importante din AIEEE: Premiul Cartea Regională în 1932 şi Premiul Naţional pentru Lucrări Științifice, în 1941. În plus, ea a fost prima femeie aleasă că membru al AIEE.

După ce s-a retras din GE în 1945, Edith Clarke a aderat la Facultatea de Inginerie Electrică de la Universitatea din Texas în 1947, iar după ce s-a retras de la predare, ea revine la locul de baştină în Maryland.

Olga Utica