Din Bruxelles spre Blankenberge

Dacă ați vizitat deja capitala unde se află Parlamentul Europei și, ironic vorbind, statuia „Manneken Pis”(băiețelul pisăcios) nu v-a impresionat suficient, un „trebuie” la imperativ se impune pentru a explora teritoriul flamand/„neerlandofon” al Belgiei. Ce puteți găsi numai bun de vizitat? Orașul Bruges. Acesta mai este supranumit Veneția de Nord. Un  oraș pe ape ce te ademenește până la confuzie, încât ai putea să crezi că te afli chiar în Veneția. Dar, îndată ce scăpați din plasa momentelor iluzorice este necesar să continuați traseul până la destinația finală- Blankenberge.

Blankenberge este unul din orașele în care puteți găsi bomboanele „Moeder Babelutte”- supranumite „bomboanele de la mare” sau, deseori, sunt amintite ca „bomboanele copilăriei” de către belgieni.

DSCN1532

Acest oraș este situat pe litoralul Mării Nordului, iar la sfârșitul sezonului cald valurile acestei mări devin extrem de capricioase și faptul că plaja este inundată de turiști pare să fie bizar. „Ora de spectacol” este motivul aglomerației, care frapează cu adevărat prin blândețe și măreție. Organizată spre sfârșitul  lunii august, când nu pot fi decât sub 18 ̊ C, cu soarele ascuns bine după nori, această tradiție adună anual mii de turiști. În ziua de 8 august magazinele, cafenelele și buticurile cu suvenire sunt invadate de curioși. În fiecare an, neerlandezii sunt gazda unei parade de flotoare decorate în conformitate cu o temă specifică, însoțite de orchestre și formații de dans.

Marele eveniment ”Bloemencorso” se derulează începând cu ora 12:00 și durează (așa după cum am anticipat) o oră. Există de asemenea posibilitatea de a descoperi locul de pregătire ale acestor creații artistice imense. În mod organizat, vizitatorii fideli încearcă să-și găsească un colțișor cât mai privilegiat pentru a face sute de poze cortegiului care va defila în pași de dans pe străzi, la câțiva metri de briza mării. Cortegiul arată sub următoarea formă ce-ți taie respirația:

Cristina Croitoru